30 yıllık tutsaklar Karataş ve Kılavuz bırakılmadı

30 yıldır rehin tutulan Kasım Karataş ve Osman Kılavuz’un tahliyeleri, “iyi halli olmadıkları” gerekçesiyle 3'er ay ertelendi.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan Kasım Karataş (60) ve Osman Kılavuz’un (49) tahliyeleri, “iyi halli olmadıkları” gerekçesiyle 3'er ay ertelendi. Kasım Karataş, İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı ve 4 Eylül 1993 tarihinde “Devletin egemenliği altında bulunan toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karataş, tutsak bulunduğu süre boyunca sırasıyla İzmir-Buca, Aydın, Dîlok, Karabük, Riha ve Tekirdağ cezaevlerine sevk edildi. Şu an Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan Karataş, 2 Ağustos 2023 tarihinde tahliye olması gerekiyordu. Ancak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu'nun hazırladığı rapor üzerine verilen karar nedeniyle tahliyesi ertelendi. 

Kurul, Karataş’ın “Kurallara uygun davranmadığı, grup çalışmalarına katılmayı kabul etmediği, pişmanlık dayatmasını kabul etmediği, aramalarda personele yardımcı olmadığı, cezaevinde kaldığı süre içinde haklarını iyi niyetli kullanmadığı, birçok kez disiplin cezası aldığı ve toplumla bütünleşmeye hazır olmadığını" öne sürdü.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde bulunan Karataş, 2016 yılında açık kalp ameliyatı oldu. Karataş’ın şeker, tansiyon gibi kronik hastalıklarının yanı sıra mide rahatsızlıkları da var.

AYNI GEREKÇELERLE KILAVUZ DA TAHLİYE EDİLMEDİ

Aynı cezaevinde rehin tutulan Osman Kılavuz da, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı ve 25 Ağustos 1993 tarihinde “Devletin egemenliği altında bulunan toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kılavuz, sırasıyla Kocaeli-Kandıra, Ankara 2 Nolu F Tipi, Bursa H Tipi, Aydın-Nazilli, Manisa T Tipi ve Tekirdağ cezaevlerinde kaldı.

Kılavuz’un tahliyesi de aynı kurul tarafından aynı gerekçelerle 3 ay ertelendi.  

Karataş ve Kılavuz’un avukatları, karara karşı itirazda bulunacak.