46 avukata polis işkencesine karşı suç duyurusu

Çok sayıda hukuk örgütü, hukuki destek için gittikleri İstanbul Emniyeti’nde polis işkencesine maruz kalan 46 avukat için suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Yurtsever Hukukçular, Avukat Dayanışması gibi çok sayıda hukuk örgütü tarafından yapıldı.

Örgütler, 20 Temmuz’da gerçekleşen Pîrsûs Katliamı anmasında gözaltına alınanlara hukuki destek vermek amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde giden avukatlara polislerin saldırısını kınadı.

Saldırıya ilişkin ÖHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması yapan hukuk örgütleri, 8 yıldır süren Suruç Katliam’ı davasında bir ilerlemenin olmayışının nedeninin “cezasızlık politikası” olduğu tepkisinde bulundu.

Açıklamayı yapan ÇHD üyesi avukat Yağmur Kavak, 20 Temmuz’da gerçekleşen anmada polisin saldırısı sonrası 154 kişinin işkence ile gözaltına alındığını ifade etti.

Kavak, gözaltına alınan müvekkilleri için 46 avukatın emniyete gittiğini fakat çeşitli bahanelerle görüştürülmediğini dile getirerek, polislerce müvekkilerinin gözaltı araçlarında saatlerce aç susuz ve ters kelepçeli bir şekilde bekletildiğini söyledi.

Kavak, işlenen bu suçlar ile ilgili avukatlar olarak darp raporları ile birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyuruları yaptıklarını aktararak, bir daha benzer durumların yaşanmaması için önlem alınmasını talep etti.