84 yaşındaki hasta tutsak Özkan için 'rehineliğe devam' kararı

84 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın, infazının durdurulması ve tahliyesi yönündeki talep yine reddedildi.

Amed'in Lice ilçesinde 1993’te Türk Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle ilişkilendirilen 84 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın yeniden yargılanma kapsamındaki davasının 30'uncu duruşması Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Özkan, tutuklu bulunduğu Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nde (SEGBİS) yaşanan sorun nedeniyle duruşmaya katılamadı. Duruşma salonunda Özkan'ın oğlu Ahmet Özkan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi avukatlarından Yasemin Dora Şeker, Yakup Ataş, Cahit Atak ve Tugay Bek bulundu.
Savcı, Özkan'ın infaz halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Avukatlardan Yasemin Dora Şeker, "Müvekkil sanığın olayda yer aldığına dair kesin ve inandırıcı hiçbir delil, somut bilgi ve bulgu olmadığı ispatlanmış olup yeniden yapılan bu yargılama tekemmül ettiğinden beraat kararı tesis edilmesi  gerektiği inancındayız" dedi.

'HAYATİ TEHLİKESİ VAR'

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 8 Mart 2023 tarihli Özkan'a dair verdiği "hayati tehlike oluşturduğu" ve ceza infazının ertelenmesi gerektiği yönündeki raporuna dikkat çeken Şeker, Özkan'ın 3 gün önce rapor almak için ATK'ye gönderildiğini ifade etti. Şeker, şunları söyledi:
"8 Mart 2023 tarihinde tam teşekküllü  Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden düzenlenen rapor, önceki raporlar gibi sağlık durumu hayatını idame ettiremeyeceği ve hayatının cezaevinde iken tehlikede olduğunu göstermektedir. Cezaevine ilk girdiğinde dahi yaşlı olan müvekkil, aradan geçen 26 yıl içinde daha da yaşlanmış, doktor raporlarıyla da sübut bulduğu üzere cezaevinde tutulması ve gerekli yeterli tedaviyi görememesi hayatını tehlikeye atmaya başlamıştır. Zira artık bakıma muhtaç kronik hastalıklarla boğuşan, zor nefes alan, yatağa bağımlı, çoklu organ yetmezliği yaşayan, yürüyemeyen, konuşamayan ve hafızasını sık sık kaybeden kocamış, gözleri görmeyen ve her şeyden önemlisi bu hastalıklarıyla cezaevinde kalması hayatı için tehlikeli olduğuna dair raporlar düzenlenen bir hastadır. Kaldı ki, müvekkilin tahliye edilmesi halinde 'kamu düzeni ve kamu güvenliği' için tehdit oluşturduğuna dair hiçbir emare de bulunmamaktadır. Buna dair bulgular veya gerekçeler mahkemece bugüne kadar ortaya konulmamıştır."

Mahkeme heyeti, ATK raporunun beklenmesine ve Özkan'ın infazının devamına karar vererek, duruşmayı 9 Kasım'a erteledi.