Çepni: DEM Parti bir oy toplamı değil, özgürlük hareketidir

DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Murat Çepni, DEM Parti’nin bir oy toplamı olmadığını, bir özgürlük hareketi olduğunu belirtti. Çepni, "Ekolojik, demokratik, emekten yana, halkçı belediyecilik programımızı ifade edeceğiz” dedi.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde en çok tartışılan illerden olan İstanbul’da DEM Parti kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıkladı. 9 Şubat tarihinde açıklanan adaylar, yerel seçimlerin en kritik şehirlerinden olan İstanbul’da halkın iki aday arasında sıkışıp kalmasının da önüne geçti.

Yaklaşan yerel seçimlerin en çok tartışılan illerinden biri olan İstanbul’da kilit rolde bulunan DEM Parti, seçimlere kendi adaylarıyla gireceğini açıkladı. DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi için Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’yi aday gösterdi.

2019 seçimlerinde HDP’nin desteğiyle CHP’nin aldığı İstanbul’da DEM Parti’nin aday çıkartıp çıkartmayacağı ya da hangi partiyi destekleyeceği çok tartışılmıştı. DEM Parti, halk yoklamaları ve PM toplantıları sonrası kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıkladı. DEM Parti’nin gösterdiği adaylardan Murat Çepni, Ezilenlerin Sosyalist Partisi MYK üyesi ve geçtiğimiz dönem HDP İzmir Milletvekili olarak tanınıyor.

‘DEM PARTİ HALKIN ÇÖZÜM ADRESİDİR’

Çepni, neden İstanbul’da aday çıkarttıklarını ve İstanbul için düşüncelerini ANF’ye anlattı.

DEM Parti’nin başta Kürt sorunu olmak üzere ezilenlerin, Alevilerin, işçilerin, kadınların, gençlerin yaşadığı sorunların çözüm adresi olduğunu belirten Çepni, “Her parti kendi programının diğer tüm programlardan doğru ve ileri olduğunu düşündüğü için vardır. Stratejik hedefi de kazanmaktır. Kazanma hedefi, strateji ile çelişmemek üzere her türlü taktiği, ittifak adımlarını da kapsar. Bu genel kabulden hareketle DEM Parti başta Kürt sorunu olmak üzere, tüm ezilen halkların, Alevilerin, işçilerin, kadınların, gençlerin yaşadığı ekonomik ve politik sorunların çözüm adresidir“ dedi.

Düzen partilerinin halkı oyaladığını sözlerine ekleyen Çepni sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer tüm burjuva düzen partileri ya sorunları çözmemekten besleniyor ya da sorunun sistemsel kaynağına dokunmadan çözüm beklentilerini oyalıyorlar. Hal böyle iken DEM Parti’nin bulunduğu her yerde siyaset yapması, seçimlerde ise kendi adaylarıyla çıkması normal olandır. Anormal olan tersidir. Çıkarmaz ise “neden” diye sormak gerekir.“

‘DEM PARTİYE YÖNELİK ADAY ÇIKARTMAMA BASKISI TASFİYE SALDIRISIDIR’

Sistemin iki partili bir siyaseti kurumsallaştırmaya çalıştığını, ezilenlerin siyasi bir özne olarak siyaset sahnesinden silinmesi için çabaladığını belirten Çepni, “Sermaye düzeni iki bloklu-partili bir siyaseti kurumsallaştırmayı hedefliyor. Bu durum, ezilenlerin siyasi bir özne olarak sahneye ilelebet çıkamamasını hedeflemektedir. Yani uzun vadeli stratejik bir tasfiye saldırısıdır. DEM Parti mümkün olan her yerde kendi adaylarıyla bu perspektiften hareketle aday çıkartıyor, çıkartacak“ diye konuştu.

DEM Parti’ye yönelik aday çıkartmama yönündeki baskıların kasıtlı olduğunu söyleyen Çepni, demokratik ittifakları reddedilmeyeceğini söyledi. Çepni sözlerine şöyle devam etti: “Aday çıkartırsanız şu parti kaybeder, bu sorumluluğu almayın türünden basınçlar kasıtlıdır. Bu söylemler politikanın doğasına aykırıdır. Elbette bu temel doğru demokratik ittifakları reddetmez. Ancak örgütsel ve siyasi olarak kaybettiren değil kazandıran olmalı.“

‘’ÇALIŞMALARIMIZI HALKLA BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ’

DEM Parti’nin bir oy toplamı olmadığını belirten Çepni, seçim partisi olmadıklarını, bir özgürlük hareketi olduklarını söyledi. Çepni, seçim çalışmalarına ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Seçim denklemleri de bizim yegane siyaset zeminimiz değildir. Biz bir seçim partisi değil halk hareketiyiz. Halk hareketi olamadığınızda zaten seçim sonuçlarının gerçekleşmesi de mümkün değildir. Seçim çalışmalarımız çok boyutlu sürecek. Hem genel siyasal boyutu olacak hem de yerel siyaset boyutu olacak. Daha doğrusu yerel yönetimleri genel siyasetle bağı içinde ele alacağız. Çünkü Türkiye’de yerel yönetimler Ankara merkezlidir. Yerelin inisiyatifi olabildiğince daraltılmıştır. Çalışmalarımızı halkla birlikte yürüteceğiz. Yerel yönetimler konusunda partimizin önemli deneyimleri vardır. Kayyum darbesi de bu deneyimi kırmak içindir. Ekolojik, demokratik, emekten yana, halkçı belediyecilik programımızı ifade edeceğiz.”