Çocuk işçi sayısı hem dünyada hem Türkiye’de artıyor

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü. Dünya üzerinde 160 milyon, Türkiye'de ise 5 milyon civarında çocuk işçi var.

Tamamına yakını sosyal güvencesiz çalıştırılan çocuk işçilerin, işçi grupları içerisinde en ezilen kesimler olan kadınlar ve göçmenlerden daha zor şartlarda çalıştırılıyor ve emeklerinin karşılığını alamıyorlar. UNICEF ve ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından  tutulan istatistiki veriler, çocuk işçi sayısının savaşlar ve ekonomik krizler sonrasında git gide arttığını gösteriyor.

DÜNYA ÜZERİNDE 160 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR

ILO verilerine göre dünyada 63 milyonu kız, 97 milyonu erkek çocuğu olmak üzere toplam 160 milyon çocuk, (hemen hemen her 10 çocuktan biri) işçi olarak çalışıyor. Bu çocukların yaklaşık yarısı ise sağlıklarını ve gelişimlerini etkileyen tehlikeli işlerde çalışıyor.

2000 yılından 2012 yılına kadar çocuk işçi sayısında azalma sağlansa da 2012-2016 arasında azalmanın yavaşladığını istatistiki verilere bakınca görmek mümkün. Çocuk işçiliğinin dünya üzerinde dağılımına bakıldığında; Afrika, hem yüzdesel hem de sayı olarak çocuk işçiliğinde, 92 milyon çocuk ile en başı çekiyor ve kıtada her beş çocuktan biri işçi. İkinci sıradaki Asya-Pasifik bölgesinde 49 milyon çocuk işçi. Amerika kıtaları 8.3 milyon, Avrupa ve Orta Asya 8.3 milyon ve Arap ülkeleri 2.4 milyon.

ÇOCUKLAR EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞTIRILIYOR

Çocuk işçiliğinin sektörlere göre dağılımında ise, tarım açık arayla en büyük paya sahip; dünyadaki çocuk işçilerin yüzde 70’i; yani 112 milyon çocuk tarım işçisi. Hizmet sektöründe 31.4 milyon, sanayi de ise 16.5 milyon çocuk çalışıyor.

5 ila 11 yaş arasındaki çocuklar, çocuk işçilerin en büyük kısmını, aynı zamanda tehlikeli işlerde çalışanların da büyük kısmını oluşturuyor. Çocuk işçilerin yüzde 48’i 5-11 yaş grubunda, yüzde 28’i 12-14 yaş grubunda ve yüzde 25’i de 15-17 yaş grubunda bulunuyor.

TÜRKİYE'DE 5 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) 2022'de yayınladığı raporda ise, Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçinin bulunduğu, bu sayının yaz aylarında 5 milyona yaklaştığı bilgisine yer verildi.

İSİG verilerine göre de çocukların yüzde 30,8'inin tarım, yüzde 23,7'sinin sanayi, yüzde 45,5'i hizmet sektöründe çalışırken, geri kalan yüz binlerce çocuk sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ağır ve tehlikeli işlerde çalışıyor. Türkiye'de son 9 yılda en az 571 çocuğun iş kazalarında can verdiği biliniyor.