Çok sayıda kentte Cumartesi Anneleri'ne saldırı protesto edildi

Kuzey Kurdistan ve Türkiye'de İHD üyeleri, Cumartesi Anneleri'ne dönük engelleme ve saldırıyı protesto etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri'ne dönük her hafta gerçekleşen saldırı birçok kentte protesto etti.

 
ANKARA
İHD Ankara Şubesi, Cumartesi Anneleri’ne şube binasında düzenlediği basın toplantısıyla destek verdi. Açıklamayı İHD üyesi Ziya Özder yaptı.  
AYM’nin kararını hatırlatan Özder, “Anayasa’ya sadakatle bağlı kalacaklarına namus ve şerefleri üzerine yemin eden Cumhurbaşkanı, kabine üyeleri ve milletvekilleri susuyor. Bu suskunluk, Anayasa’yı değersizleştiren hukuksuzluk iklimini güçlendiriyor, ihlalcileri cesaretlendiriyor” dedi.
Cumartesi Anneleri’nin haftalardır işkence ve kötü muameleyle engellendiğini vurgulayan Özder, daha sonra Cumartesi Anneleri ve hak savunucularının bu haftaki basın metnini okudu.

 Açıklamada "Bizi susturarak, gözaltında kaybedilenleri ve onları kaybedenleri görünmez kılmak istediğinizi biliyoruz. Gözaltında kaybetmelerin bir devlet siyaseti olarak işlendiğini ve bugün de bu siyasetin devamı olarak karanlıkta bırakıldığını biliyoruz. İşte bu üstü örtülen bilgileri silkelemek, canlandırmak, dolaşıma sokmak istediğimiz için bizi susturmak istediğinizi biliyoruz. Toplumsal hafıza üzerindeki hakimiyetinize karşı bir tehdit olarak gördüğünüz için bizi yok saymak istediğinizi biliyoruz. Ama biz varız, buradayız ve susmayacağız; her engelinizde farklı bir yol bularak hakikati haykırmaya devam edeceğiz. 29 yıl önce 18 Ağustos 1994 tarihinde Diyarbakır'ın Hani ilçesinde gözaltında kaybedilen Mehmet Günkan ve tüm kayıplarımızın akıbetini öğrenme talebimizde ısrar edeceğiz" denildi.


İZMİR
İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, "Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdandır, sahip çık" pankartları açıldı.  Açıklamayı İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş yaptı.


WAN
İHD Wan Şubesi’nin annelerle dayanışmak amacıyla yapmak istediği açıklama valiliğin iki günlük “eylem ve etkinlik” yasağı gerekçe gösterilerek engellendi. Bunun üzerine açıklamaya katılan sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü temsilcileri binanın girişinde oturma eylemi gerçekleştirerek, valilik kararını ve polisin tutumunu protesto etti.

RIHA
İHD Riha Şubesi, annelere ve hak savunucularına şube binasında düzenlediği basın toplantısıyla destek verdi.


ADANA
İHD Adana Şubesi de, İnönü Parkı'nda açıklama yapmak istedi. Ancak açıklama engellendi. Polisle yapılan görüşme sonrası Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile insan hakları savunucuları İnönü Parkı'ndan İHD Adana Şubesi önüne kadar yürüdükten sonra açıklama yaptı.
Ortak basın metnini İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş okudu.

 
MERSİN
Mersin’de de İHD, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Mersin Demokrat Avukatlar Grubu (DAG), Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Mersin il yöneticileri ve çok sayıda kurum temsilcisi destek verdi.


DÊRSİM
İHD Dêrsim Şubesi, Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdiği eylemle Cumartesi Anneleri’ne destek verdi. Açıklamayı yapan Şube Eş Başkanı Gürbüz Solmaz yaptı.

 
ŞIRNEX
İHD Şirnex Şubesi'nin Cizîr’de KESK binasında yaptığı basın toplantısına, Yeşil Sol Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, DBP, HDP ilçe örgütü yöneticileri ile ÖHD ve KESK yöneticiler katıldı. Açıklamayı, İHD Şirnex Şubesi Eşbaşkanı Haşim Toğurlu yaptı.