İHİK DEM Partili vekillerin ‘acil toplantı’ başvurusunu reddetti

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ziyaret edilmesi için İHİK’i acil toplantıya çağıran DEM Partili vekillere yanıt veren İHİK, toplantı yapılması için yeter sayısının olmadığını belirte-rek, toplanmanın mümkün olmadığını savundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri, 25 yıldır İmralı zindanında tek kişilik hücrede ağır tecrit altında tutulan ve üç yıldır ise kendisinden haber alınması engellenen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ziyaret edilmesi ve İmralı’da inceleme yapılmasına dair 16 Kasım’da İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuruda bulundu.

Bu talebe 7 Aralık’ta yanıt veren İHİK, talebin kayıtlara alındığını ve bünyesinde yer alan Alt Komisyonun uygun görmesi halinde Abdullah Öcalan’ın ziyaret edilebileceğini paylaştı. Bunun üzerine DEM Parti milletvekilleri, 12 Aralık’ta Alt Komisyona da “acil toplantı” ve inceleme, ziyaret başvurusunda bulundu.  

Bu başvuruya da bugün yanıt veren İHİK, Meclis tüzüğünde yer alan 26’ıncı maddeye işaret ederek, bu maddede komisyonun ancak başkanı tarafından toplantıya çağrılabileceğini belirtti. Aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan bendede işaret eden İHİK,  komisyon üyelerinin üçte birinin talebi doğrultusunda da komisyonun toplanabileceğinin ön görüldüğünü ancak başvuruda bulunan milletvekillerinden sadece Nevroz Uysal’ın komisyon üyesi olduğu ve bu nedenle komisyonun teknik olarak toplanmasının mümkün olmadığını paylaştı. İHİK, komisyon üye sayısının 10 olduğu ve bunun en az üçte birinin talep etmesi durumda toplantı kararı alınabileceğini de ekledi.

İHİK, üyelerinin talebi doğrultusunda da toplandıklarını ve Uysal’ın benzer bir talebi doğrultusunda 31 Ocak’ta toplandıklarını  ancak Alt Komisyonun bu talebi de reddettiğini de yanıtında paylaştı.