İHD: İç Anadolu cezaevlerinde üç ayda 1,046 hak ihlali yaşandı

İHD Ankara Şubesi, İç Anadolu Bölgesindeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair 2023 Ekim-Kasım-Aralık aylarını kapsayan raporunu açıkladı. Rapor, üç ayda en az 1,046 hak ihlali kaydedilirken, en az 6 tutsağın yaşamını yitirdiğini ortaya koydu.

Ankara’da düzenlenen basın toplantısında konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen, İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Ömer Faruk Yazmacı, ve İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Ümit Can Akbulut, raporu paylaştı.

Rapora göre, İç Anadolu Bölgesindeki 31 kapalı hapishaneden 166 kişi, bölge dışındaki 13 hapishaneden ise 24 kişi olmak üzere toplamda 189 kişi İHD'ye başvuruda bulundu. Bu başvurularla beraber üç ay içerisinde en az bin 46 hak ihlali tespit edildi.

Raporda ayrıca, İç Anadolu Bölgesi hapishanelerinde üç ay içerisinde farklı cezaevlerinde kalan en az 6 tutsağın hayatını kaybettiği ve 2'sinin şüpheli bir şekilde öldüğü belirtildi.

Hak ihlallerine karşı tepki olarak, bölgedeki cezaevlerinde en az 4 tutsağın süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladığı ve bazılarının hala devam ettiği kaydedildi.

Raporda ayrıca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağır tecrit koşullarına karşı siyasi tutsaklarca süreli-dönüşümlü açlık grevleri başlatıldığı ve İç Anadolu Bölge hapishanelerindeki sağlık, hukuk, insan hakları ve meslek örgütleriyle birlikte Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu oluşturulduğu ifade edildi.

Hapishanelerdeki hasta tutsaklara yönelik ihlallere de vurgu yapılan raporda, son üç ay içerisinde en az 286 sağlık hakkı ihlali yaşandığı belirtildi.

Tutsakların birbirleriyle selamlaşması dahi disiplin cezası ve infaz yakma gerekçesi sayıldığına dikkat çekilen raporda, toplamda 52 hak ihlali gerçekleştiği ifade edildi.

Raporun sonuç bölümünde cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı ulusal ve uluslararası sözleşmelere uyma ve AYM, AİHM kararlarının uygulanması çağrısı yapılarak, 17 maddelik öneriler sunuldu.

İHD, cezaevlerindeki hak ihlallerine bir an önce müdahale edilmesi ve sorumluların hesap vermesi için yetkililere çağrıda bulundu.