İHD'den Mihyaz dosyasındaki zaman aşımına tepki

İHD, 1994 yılında katledilen İkram Mihyaz'ın dosyasındaki zaman aşımının kaldırılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2 haftada bir "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla gerçekleştirdiği eylemi bu hafta da sürdürdü. Bu hafta, 5 Temmuz 1994'te kaçırılıp katledilen Tüm Belediye ve Yönetim Hizmetleri Sendikaları (Tüm Bel-Sen) İzmir Şubeleri Onursal Başkanı İkram Mihyaz için buluşuldu.

Eyleme Mihyaz'ın ailesi, çalışma arkadaşları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Üyesi Hacay Yılmaz, HDP İzmir İl Örgütü yöneticileri katıldı.
İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı, aradan 29 yıl geçmesine rağmen İkram Mihyaz'ın dosyasının 20 yıllık zaman aşımı nedeniyle kapatıldığını aktardı.
İkram Mihyaz'ın antidemokratik uygulamaların, asimilasyoncu politikaların yıkılması, halkların, eşit, kardeşçe yaşaması için mücadele verdiğini kaydeden Canlı, "Sendikal mücadelede, demokratik eylem ve etkinliklerde, işçi grev ve direnişlerinde hep en öndeydi. Sendikal mücadele ile demokrasi mücadelesinin birbirinden kopmaz bağlarla bağlı olduğuna inanır ve bunun çabası içinde olurdu. İnsan hakları ve barış mücadelesinin de öncülerindendi. Bütün söylemlerinde Kürt sorununun demokratik, barışçıl ve siyasal çözümü için sendikaların aktif tutum almasını savunur, bunun gereğini de kendi alanında yerine getirirdi" dedi.

KANLI GÖMLEĞİ İMHA EDİLDİ

Mihyaz'ın 5 Temmuz 1994’te Balçova Belediyesi’ndeki işine giderken kaçırıldığını anımsatan Canlı, İHD, aile ve avukatların araştırmalarını şöyle aktardı:
“İkram kaçırıldığı gün; beyaz bir Tempra'ya bindirilmiş ve bir yere kadar götürülmüş, sonra mavi bir Tempra’ya aktarılmış ve Manisa yolu Çiçekli köyündeki köylüler İkram'ın öldürülüşünü görmüşler. Öldüren kişiler İkram'ı orada bırakıp gitmişlerdi. İkram Mihyaz, Yaka köyünde ormanlık alanda, yakın mesafeden sıkılan 4 kurşunla katledilmiş olarak bulundu. Mihyaz’ın üzerinden çıkan kanlı gömleği ve diğer giysilerinin 'ekonomik değere sahip olmamaları' ve zaman aşımı dolmuş olması nedeniyle, karar kesinleştikten sonra imha edileceği de belirtildi. Ailesinin ve avukatının tüm çabalarına karşın o beyaz gömlek de imha edildi."
İnsanlığa karşı işlenen suçlarda ve yaşam hakkı ihlallerinde zaman aşımının olmayacağını vurgulayan Canlı, "İkram Mihyaz davasında da zaman aşımı kararının kaldırılmasını ve davanın yeniden açılmasını istiyoruz.  Yüzleşilmeyen, cezasız kalan bütün insan hakları ihlalleri suçlarının daha sonraki yıllarda fazlasıyla karşımıza çıkacağını biliyoruz ve diyoruz ki; İkram Mihyaz davasındaki zaman aşımı kaldırılsın" diye konuştu.