İHD, gözaltıları kınadı: Galatasaray yasağı meşru değildir

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, Galatasaray Meydanı yasağının suç olduğunu belirterek, Cumartesi Anneleri'nin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Cumartesi Anneleri, yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle eylemlerinin 950’nci haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Polis saldırısı sonrası aralarında kayıp yakınları ve hak savunucularının da olduğu 20’ye yakın kişi gözaltına alındı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, gözaltılara tepki göstermek için dernek binasında basın açıklaması yaptı.

 Toplantıya Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda hak savunucusu katıldı. Açıklamayı Kayıplar Komisyonu üyesi Zeynep Yıldız yaptı.

 'SUÇ İŞLİYORLAR'

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine ilişkin verdiği kararı hatırlatan Yıldız, gözaltıların hukuksuz olduğunu ve kolluğun suç işlediğini belirterek, yetkililere, “AYM kararını tanımamak Anayasayı açık olarak çiğnemek ve suç işlemek demektir. Anayasa’yı çiğneyen ve suç teşkil eden uygulamaları durdurun. Dayanağını ve meşruiyetini Anayasadan ve hukuktan almayan Galatasaray yasağına son verin” diye seslendi.

Kayıp yakını Ayten Morsümbül ise "Bizleri engelleyerek mücadelemizden vazgeçiremeyecekler, 28 yıldır süren mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Cumartesi Meydanı bizimdir” dedi.