İHD ve TİHV: İmralı tecridi toplumda ciddi kaygılara yol açıyor

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin “toplumda ciddi kaygılara yol açtığını” belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği, 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

İHD binası önünde yapılan açıklamaya hak savunucularının yanı sıra yanı sıra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed Milletvekili Ceylan Akça Cupolo katıldı.

Açıklamayı yapan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği ve Türkiye’nin de taraf olduğu ‘İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme’ne rağmen, işkencenin halen devam ettiği tepkisinde bulundu.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çeken Efe, “Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) raporlarında da yer verildiği üzere İmralı Hapishanesi’nde uygulanan kabul edilemez izolasyon toplumda ciddi kaygılara yol açmaktadır” dedi.

Cezasızlık politikalarına son verilmesi, işkencecilerin yargılanması ve işkenceye karşı tamamen bağımsız bir ulusal önleme mekanizması kurulmasını isteyen Efe,  “Hapishaneler insan hakları ve hukuk örgütlerinin denetimine açılmalıdır. CPT raporlarının tümü açıklanmalı ve tüm tavsiyelere uyulmalıdır” diye ekledi.