İstanbul'da '4 Kasım' protestosu: Teslim alamazsınız!

HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde, demokratik siyasetin tasfiyesini amaçlayan 4 Kasım siyasi darbesi kitlesel eylemlerle protesto edildi. Eylemde “Asla teslim olmayacağız, topyekûn saldırılara direniş göstereceğiz” mesajı verildi.

HDP İstanbul İl Örgütü, 2 yılına giren 4 Kasım Darbesi'ni yaptıkları eş zamanlı kitlesel eylemlerle protesto etti. Kadıköy’de HDP ilçe binası önünde bir araya gelen kitle, tasfiye operasyonları karşısında diz çökmeyeceklerinin mesajını verdi. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, 2 yıldır rehin tutulan dönemin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları ve HDP bayrakları taşındı; “Rehin alabilirsiniz, teslim alamazsınız. Seçilmiş vekiller irademizdir” yazılı pankart açıldı. Kitle sık sık, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta” sloganları attığı eylemde, HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, bir konuşma yaptı. 

‘ÇÖKERTME PLANI BOŞA ÇIKARTILDI'

Kitleyi selamlayan Oluç, operasyonun siyasi bir kararla gerçekleştirildiğini vurgulayarak, 2014 yılındaki MGK toplantısında hazırlanan ‘Çökertme Planı’na işaret etti. Oluç, HDP’nin tasfiyesini amaçlayan bu ‘Çökertme Planı’ kapsamında 12 binden fazla kişinin gözaltına alındığını, 6 bin kişinin ise tutuklandığına dikkat çekti.  Demokratik siyasete diz çöktürmeyi amaçlayan planının HDP’nin büyük direnişiyle boşa çıkartıldığını kaydeden Oluç, bunun en büyük göstergesinin 24 Haziran seçim sonuçları olduğunu söyledi.

'KAYYUMLARLA HEM HALKIN İRADESİ HEM DE ARAZİLERİ GASP EDİLDİ'

‘Çökertme Planı’nın HDP ile de sınırlı olmadığını, DBP belediyelerine de hedef aldığını anımsatan Oluç, 202 DBP belediyesinin 95’ine kayyum atandığına dikkat çekerek, Kürt halkının iradesinin iktidar tarafından gasp edildiği vurguladı. Gasp edilen belediyelerde tek bir yolsuzluk, usulsüzlük tespit edilemediğini kaydeden Oluç, iktidarın sandık yolunda kazanamadığını belediyeleri, İçişleri Bakanı’nın görevden almalarıyla kazanmaya çalıştığını belirtti. 

'31 MART’TA İKTİDARA EN BÜYÜK CEVABI VERECEĞİZ'

Yerel seçimlerinin yaklaştığını anımsatan Oluç, bu seçimlerde halka söz verdikleri gibi kayyum atanmış olan bütün belediyeleri tekrardan kazanacaklarını kaydetti. “Halk tekrar iradesini gösterecek” diyen Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bu iradeyi hepimiz 31 Mart’a göreceğiz. Sadece kayyum atanmış olan ilçelerde değil, 2014 seçimlerinde kazanamadığımız tüm ilçeleri de kazanacağız. Kayyum atayarak halkın iradesini yok sayan; gasp eden iktidara en büyük cevabı yine halk verecek. Kürt halkının iradesini coğrafyanın her yerinde tabela partisi haline getireceğiz. Asla boyun eğmedik, biat etmedik ve bundan sonra da etmeyeceğiz. Biz demokrasi, insan hakları, barış, adalet mücadelesi veriyoruz; bu mücadelede de biat etmek yok, bu mücadelede eşit ve demokratik ortamda birlikte yaşamak var. Bundan geri adım atmak mümkün değil.”

TOPYEKÛN SALDIRIYA KARŞI TOPYEKÛN DİRENİŞ!

Konuşmanın ardından İstanbul İl Örgütü adına açıklamayı okuyan HDP MYK Üyesi İlknur Birol, Türkiye halklarını şiddet girdabına sokmak ve tek adam yönetimine mahkum etmek isteyen zihniyete izin vermeyeceklerini vurguladı. Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı topyekûn bir direnişle cevap vereceklerini kaydeden Birol, “Halkımızın emeği, iradesi ve oylarıyla temsil hakkını kazanana vekillerimiz şahsına partimize yapılan bu siyasi darbeyi protesto ediyoruz. 4 Kasım siyasi darbesinden 2 yıl sonra bir kere daha belirtiyoruz ki, demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız” dedi.

Eylem sloganlarla sona erdi.