İstanbul’da işçiler sendikal hakları için eylem yaptı

Enerji-Sen, Alarko ve Cengiz Holding’in sahibi olduğu Alcen Enerji Şirketi’nde çalışan üyelerinin sendika seçme hakkının baskı ve tehditle gasp edilmesini protesto etti.

Enerji-Sen, Alarko ve Cengiz Holding’in sahibi olduğu Alcen Enerji Şirketi’nde çalışan üyelerinin sendika seçme hakkının baskı ve tehditle gasp edilmek istenmesini Alarko Holding önünde protesto etti.

Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, İnşaat-İş, Umut-Sen, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri destek verdi.

“AlarkoCengiz enerjide sendikalı olmak haktır, engellenemez” yazılı pankartın açıldığı protestoda sık sık, “Sendika haktır engellenemez”, “Pense tutan eller, şaltere de uzanır”, Sendikalı olmak anayasal haktır”, “Enerji işçisi köle değildir”, “Kahrolsun patron sendikası” sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, yasaları çiğneyen Alarko ve Cengiz Holding yöneticilerini uyararak, “Biz size yasaları uygulatmayı iyi biliriz” dedi. Keskin, elinde tuttuğu İSİG, sendikalar ve iş kanunlarının yer aldığı dosyayı Alarko Holding’in bahçesine fırlatarak, “Bu yasaları iyi okuyun, iyi ezberleyin” diye ekledi.  

Enerji-Sen adına açıklamayı okuyan Yeliz Vurgun, kötü çalışma koşullarına karşı DİSK Enerji Sen’e üye olan Alcen Enerji işçilerinin baskı ve sürgün tehditlerine maruz bırakıldığını anlattı.

Sendika olarak Alcen Enerji’nin bulunduğu illerdeki Başsavcılıklara suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Vurgun, şöyle noktaladı: “Türkiye’de her bir işçinin sendikaya üye olma hakkı, anayasa ile güvence altına alınmıştır. İşçilerin kendi hür iradeleriyle seçmiş oldukları bir sendikaya karşı para dağıtarak, işten atma ve işyerinden sürme gibi tehditlerle, işçi arkadaşlarımızı istifaya zorlayan işverenler apaçık anayasal suç işlemektedirler. Bunun karşısında Alcen Enerji işçilerinin birliği ve haklı mücadelesi kazanacaktır.”