İstanbul’da kutlama ardından yüzbinlerin yürüyüşü

İstanbul’da yüzbinlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamalarının ardından yürüyüş yapıldı.

Yenikapı Meydanı’nda halkları bir araya getiren Newroz kutlamasına soğuk havaya rağmen yüzbinlerce kişi katıldı.

Sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı kutlamada, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, SODAP Eş Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, SYKP Eşbaşkanı Cavit Uğur, Yeşil ve Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş konuşma yaptı.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Onlar ittifakımızı dağıtmak istiyorlar, biz daha da güçlendireceğiz. Sözlerimi Cegerxwîn ile bitirmek istiyorum; eger em nebin yek, em ê biçin yek bi yek. Biz olmazsak birlik, yok oluruz bir bir. İşte halk ittifakını en güzel ittifakını ifade eden sözler bunlardır. Birlikte kazanacağız, halk kazanacak, halklar kazanacak” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Yıllardır zalim AKP iktidarına karşı direnen Kürt halkını temsil ettiği için zindanlarda tutulan bütün yoldaşlarımıza merhaba, o zindanları yıkmak için buradayız. Zindanlar boşalacak, ülkemiz özgürleşecek, Kürt halkı özgürleşecek. Hep birlikte zafere yürüyeceğiz” dedi.

Baş, “Bugün 2022 Newrozu’ndan saray iktidarına sesleniyoruz: Biz Türkler ve Kürtler sonuna kadar beraber yürüyeceğiz, zafere kadar beraber yürüyeceğiz. Bizi sadece seçimden seçime hatırlayanlara karşı, bizi sadece kendi çıkarları için kullanmak isteyenlere karşı, bizi halk yerine koymayanlara karşı işte buradayız, bir aradayız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Koma Sorjiyan sahne aldı. Halayların çekildiği kutlamada sık sık “Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Daha sonra Kürt sanatçı Xêro Abbas sahneye çıktı. Bir yandan halaylar çekilirken, diğer yandan gençler alanda Newroz ateşi yakarak üzerinden atladı.

Newroz programının sona ermesi ardından, yüzbinler Yenikapı Meydanı’ndan yürüyüşle alandan ayrıldı. Ara sokaklar ve caddelerde slogan sesleri yükseldi.