İstanbul'daki yüz binler: Abdullah Öcalan'a özgürlük!

Yenikapı Newroz’unda yüz binlerce kişi, "Abdullah Öcalan'a özgürlük" diye haykırdı.

İstanbul’da halklar “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla Yenikapı Meydanı’nda Newroz’u coşkuyla kutlamaya devam ediyor. Soğuk havaya rağmen coşkuyla süren kutlamada kurumların ortak metni okunduktan sonra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir söz aldı.


Demir, 2017 Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut, katledilen Deniz Poyraz ve Garibe Gezer’i anarak konuşmasına başladı. Zulme, erkek devlet şiddetine ve sistemin kurduğu düzeni yıkacaklarını belirten Demir, kadın mücadelesine atıfta bulunarak “Biz kadınlar toplumu özgürleştireceğiz” dedi.

'EN İYİ CEVABI ALANLARDA VERİYORUZ'

Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu iktidara en iyi cevabı bu alanlarda halkları ve emekçiler verdi. Savaşla beslenen, tecrit politikalarından beslenen, halkları esir almaya çalışan muktedirlere en iyi cevabı Newroz alanlarında halkların ağzından çıkacaktır. Bu alanı dolduran yüzbinlere bakın! Milyonların sesini dinleyin. İktidarınız yıkılacak, siz gideceksiniz. Halkların iradesi sizi yerle yeksan edecek. Sizi biz göndereceğiz.”

HASTA TUTSAKLAR

Kandıra Cezaevinde bulunan ağır hasta tutsak Aysel Tuğluk ve devletin cezaevi politikasına dikkati çeken Demir, “Tecrit politikası ile irademizi gasp etmeye çalışıyorlar. İrademizi ipotek altına almaya çalışıyorlar. Zindanlarda bu halkın sesi olan binlerce siyasi tutsak var. Hasta siyasi tutsak var. Bunlarla bizi yıldırabileceklerini zannediyorlar, halkı teslim alacaklarını zannediyorlar ama yanılıyorsunuz. Ne hapishanelerdeki özgür yoldaşlarımız ne de bu halk asla size teslim olmaz. Aysel Tuğluk cezaevinde ağır koşullar altında. Hafızasını yitirmeye başlayan bir yoldaşımız. Kendisine uygulanan işkence ve tecrite rağmen mücadele etmeye devam ediyor. Aysel Tuğluk’u esir almaya çalışabilirsiniz ama burada bulunan her yoldaş, kadın, birey Aysel Tuğluk’un hafızasıdır. Hafızasını yok edemezsiniz” diye belirtti.

İMRALI TECRİDİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde 24 yıldır ağır tecrit olduğunu vurgulayan Demir, “Sayın Öcalan İmralı hapishanesinde rehin alındı. Sayın Öcalan şahsında bütün Kürt halkının mücadelesi, direnişi, yaşamsal kaynakları yok edilmeye çalışılıyor, yok saymaya çalışılıyor. Tecrit koşulları işte bu alanda delinmiştir. Bugün burada yarın Amed’de tecrit yerle yeksan olacaktır. Bu alanlarda o tecrit yıkılmıştır. O zindanlar yıkılacak. AKP -MHP rejimi, faşizm o zindanların altında yerle yeksan olacak” şeklinde konuştu.
Demir, “Umut sizde, bizde, umut emekçilerde, kadınlarda ve bu ülkenin ortak mücadelesinde” diyerek sözlerini noktaladı.

'ZAFER BİZİM OLACAK'

Daha sonra söz alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, halkların Newroz bayramını kutladı. Bayındır, “6 yıl önce faşizmin ruhu burada inşa edildi. Ama bugün buradaki duruşunuzla bu ruh yenilgiye uğradı. Newroz’un zaferinin ruhu inşa edildi. Sizin inancınız ve başarınızla bu alan faşizmin mezarı olmuştur. Faşizmin ruhunu burada inşa etmek isteyenlere karşı bugün direnişin ruhunu burada verdik. Halklarımızın direniş ruhuyla faşizm bugün yenildi. Bu ruhla beraber bu yıl özgürlük yılı oldu. Zafer bizim olacak” dedi.

'ÖNDER APO'YA ÖZGÜRLÜK!'

Amed zindanından Mazlumların tutuşturduğu kıvılcımla inşa ettiği direniş ruhununun bugün devam ettiğini dile getiren Bayındır, “Kürt halkı AKP-MHP faşizmine karşı bu inançla yürüyor. Selam olsun faşizme karşı direnenlere. Bu ruhu diriltenlere selam olsun. Bu yıl zafer ve özgürlük yılı olacak. Bu zafer ruhu artık ulusal birlik ruhudur. Kürdistan halkının birlik ruhudur. Artık hiçbir gücün bekleme zamanı değildir. Zaman ulusal birlik zamanıdır. Bu alan, bu gençler bunun için çok mühimdir. Bu Newroz bütün hayatını Kürt halkının özgürlük mücadelesine adayan Önder Apo’nun özgürlük Newroz’u olacak” diye konuştu.
Bayındır, Abdullah Öcalan’ın ismini her tekrarladığında alanda bulunan yüzbinler “Bijî Serok Apo” sloganıyla karşılık verdi.

İstanbul Newroz’undan yarın Amed'de kutlanacak Newroz’a özgürlük mesajları ileteceğini dile getiren Bayındır, “Yarın yüzbinlerce Kürdistanlı Amed Newroz’undan aynı mesajları haykıracak. Buradan Kürdistan halklarına selam yolluyoruz. Yaşasın Kürdistan, yaşasın özgür halkımız. Yarın yine Botan halkı Cizira Botan’da bu verdiğiniz mesajı daha güçlü bir şekilde sahiplenecek ve selamınıza karşılık verecek. Bugün bu alan zafer alanı, başarı alanıdır. Bugün bu alandaki inanç ne Cumhur ne de Millet ittifakında var. Çözüm Kürdistan ve Türkiye devriminde. Yaşasın Kürdistan devrimi yaşasın Türkiye devrimi. Zafer ve başarı Kürdistan ve Türkiye halklarının ittifakıyla olacak. Bunun dışında başarı yolu yok” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Grup Vardiya sahne aldı.

 Müziğin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, halka seslendi.