İşten çıkartılan Xiaomi Salcomp işçileri fabrika önündeydi

Devlet destekli Xiaomi Salcomp Fabrikası’ndan küçülme bahanesiyle çıkartılan 110 işçi, derhal işe geri iadelerini istedi, fabrikada çalışmaya devam eden arkadaşlarına da, “Gün yan yana durma günü” çağrısında bulundu.

Ekonomik kriz ve  savaş öne sürülerek küçülme bahanesiyle patron ve sendika işbirliğiyle işten çıkartılan 110 Xiaomi Salcomp Fabrika işçisi , İstanbul Avcılar’da bulunan fabrikanın önünde açıklama yaptı.

HDP Avcılar Eşbaşkanı Şemsettin Demir, EMEP yöneticisi Levent Tüzel, Migros depo direnişçisi Azad Erdinç ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eylemde, Xiaomi Salcomp ile üye işçilerinin yüzüstü bırakan Türk Metal Sendikası protesto edildi.

Fabrika önünde yapılan açıklamayı işten atılan Salcomp işçisi Aynur Dönel okudu. Bir mesajla işten atıldıklarına işaret eden Dönel, "Bizler bu fabrikaya emek verdik, bu şirkete kazandırdık. Payımıza düşen ise işten atılmak oldu. İşten atmaları ve bizlere yapılan bu haksızlığı kabul etmiyoruz” dedi.

Üyesi oldukları Türk Metal Sendikası’nı eleştiren Dönel, "Sendikanın fabrikaya girmesini sağladığımız süreçte ‘Evimiz’ olarak tarif edilen şubeden ‘Randevu aldınız mı?’ gibi trajikomik bir tavırla karşılaştık. İşçiler olarak var ettiğimiz sendikamızın şubesine gidip görüşme talep eden işçiler olarak ne randevusu alacağız? Şube başkanımız Mehmet Ali Akman'a işten atılacaklar listesini hazırlarken sendikanın listeye müdahale ettiğini öğrendik” dedi.

Daralma gerekçesiyle işten atıldıklarını ancak firmanın devletten birçok destek aldığını söyleyen Dönel, “Xiaomi fabrikası 7 yıllık devlet teşvikini alırken daralma için Çalışma Bakanlığı'na nasıl başvuruda bulunabilir? 7 yıl boyunca çalışan işçilerin sigorta primlerinin şirket değil, devlet tarafından ödenmesine ilişkin teşvik alan, 2000 işçi çalıştırmak üzere garanti veren, gümrük vergisi başta olmak üzere çeşitli vergi muafiyetlerinden faydalanan Xiaomi, bize zarar ettiğini nasıl açıklayabilir? Bugün işçilere içeride korku salıp, fabrikanın kapanacağına ya da işçilerin ücretsiz izne gönderileceğine dair söylentilerle alınan teşvikler çelişmiyor mu? 1 yıldır işleyen Salcomp fabrikası işçilerinin sigorta primlerini dahi devlete ödetirken nasıl oluyor da zarar ediyor?” diye sordu.

Fabrikada çalışmaya devam eden işçi arkadaşlarına, “Gün yan yana durma günü” çağrısı yapan Dönel, talepleri şöyle sıraladı:

-İşten atılan ve işe geri dönmek isteyen arkadaşlarımız işe geri alınsın.

-Kıdem ve ihbar süresinin dolmasına birkaç gün kala resmen kötü niyetle işten atılan arkadaşlarımızın mağduriyeti giderilsin.

-Sendika, bu işçi kıyımına ortak olmaktan geri çekilsin ve bu yanlış tutumundan vazgeçsin, biz işçilerle birlikte bu sürecin bir parçası olsun.

-İşten atmalar durdurulsun.”

EMEP yöneticisi Levent Tüzel ve HDP Avcılar Eşbaşkanı Şemsettin Demir’in birer destek konuşması yaptığı eylemde söz alan Migros depo direnişçilerinden Azad Erdinç ise, Salcomp işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olduklarını kaydetti.

“Direnişi bırakmayın, bu yol doğru yoldur” vurgusunda bulunan  Erdinç, şöyle konuştu: “ Bütün patronlar bunu yapıyor. Acımıyorlar. Bize neler yapmadılar ki!  Saatlik ücretlerimize sadece bir ekmek parası kadar zam istediğimiz için bizi  sokağa attılar. Tehdit ettiler, neler neler yapmadılar. Size de bunu yapacaklar. Ama Migros depo işçileri olarak patronlara işçilerin kazanabileceğini gösterdik. Siz de bunu yapacaksınız. Migros depo işçileri bunun ayarını verdi, siz de bunun ayarını vereceksiniz. İşçilerin birliği kazanacaktır ve sendikalar ne olursa olsun işçilerin yanında durmak zorundadır. Doğru yoldasınız, yalnız değilsiniz, kesinlikle bırakmayın” dedi.