İzmir Newrozu: Faşizm yıkılacak!

İzmir Newrozu'nda da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü haykırılırken, faşizmi yıkma mesajları verildi.

İzmir Gündoğdu Meydanı’nda on binlerin katıldığı Newroz kutlaması coşkuyla devam ediyor. Halklar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü isterken, aşırı rüzgar ve soğuk havaya rağmen halk, coşkusuyla Gündoğdu Meydan'ın ısıttı. Kutlamadaki konuşmalarda, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebi öne çıkarken, kitle de "Artık özgürlük zamanı" ile karşılık verdi.

 ÇEPNİ: FAŞİZME KORKU SALIYORUZ

Kutlamada konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Gündoğdu Meydan'nın Kürt halkı ve ezilen halkların özgürlük taleplerini yükselttiği alan olduğunu belirterek, "Bu meydanlar faşizme korku, dosta umut olan meydanlardır. Kürt halkı özgür olmadan emekçi milyonlar, emekçi Türk halkı da özgür olamaz. Yalan imparatorluğunu hakikatin gücüyle yerle bir edeceğiz. Yeni yaşamı kurmak için yürüyoruz. Demokrasi, özgürlük ve sosyalizm diyerek yürüyoruz, örgütleniyoruz. Newroz isyandır, özgürlüktür. Karadeniz’de doğasına sahip çıkan köylüyle, vardım, varım, var olacağım diyen Kürdün buluşmasıdır" dedi.

GÖZEN: ÜLKEYİ UÇURUMA SÜRÜKLEDİLER

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Juliana Gözen, 2022 Newrozu'nun baskıyı, sömürüyü şiddeti halklara dayatan egemenlere karşı verilen en büyük cevap olduğunu söyledi. Gözen, "Bugün yakılan Newroz ateşi yeni bir toplumun habercisi. Halklarımıza hiçbir şey vermeyecek olan bu sisteme ne razıyız ne de mecburuz. Koltuğu uğruna ülkeyi uçuruma sürükleyen AKP-MHP iktidarı yaşamımızı cehenneme çeviriyor. Ekonomik krizin bütün faturasını bizlere ödetmek istiyor. Bu ülkenin esas sahiplerini sindirmek korkutmak istiyorlar. Kendi iktidarı sürsün diye bu memleketin esas sahiplerini zorla sindirmeye çalışıyorlar. Diğer tarafta 6'lı masayı kuranların da aynı yolun yolcusu olduğunu biliyoruz. Roboski katliamının, faili meçhullerin üstünün örtülmesinden biliyoruz. Bizler  bugün buradaki iradeyle o masayı da dağıtacağız. Bizden çaldıkları hakları, hayatları geri alacağız" diye konuştu.

ÇİÇEK: BU DÜNYA HALKLARIN

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek ise bir avuç bezirganın Türkiye halklarına dünyayı dar etmeye çalıştığını belirterek, "Bu dünya sizin değil; bu dünya, halkların, Alevilerin, sünnilerin, doğanın, emeği ile dünyayı var edenlerin, kadınların, gençlerin dünyası. Selam olsun sizlere. Savaş, zulüm dönemlerinden geçiyoruz. Halen bugün Ortadoğu'yu savaş cehennemine çevirmek isteyenler var" dedi.
Savaş siyasetini Türkiye ve Kürdistan halklarının engelleyeceğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu: "Biz savaştan değil barıştan tarafız. Dışarda barış masası kurmaya çalışanlar, ülke halklarına savaşı dayatmaktalar. Savaşı dayatanlar İmralı'da tecridi derinleştirenlerdir. Onlara şunu söylüyoruz. İmralı'da Sayın Öcalan savaş karşıtıdır, barış yanlısıdır. Her devreye girdiğinde gördük ki Türkiye ve Kürdistan halkları barış içinde oluyor. Bundan rahatsız oluyorlar. O nedenle AKP MHP iktidarı tecridi dayatıyor."  
Savaşın göç dalgasına da neden olduğunu söyleyen Çiçek, "Türkiye'de savaş gerçeği ile yüzleşmeyen, Kürt meselesiyle yüzleşmeyen hiçbir güç emek, kadın, gençlik mücadelesiyle yüzleşemez. Bugüne kadar direnerek geldik. Direnişimizin yanına bir başka şey daha koyuyoruz. Şimdi kazanma zamanı. Bize birileri elbise dikmeye çalışıyor. Diyorlar ki siz hangi ittifaktan yanasınız? Biz egemenlikçi, iktidarcı, milliyetçi bir ittifaktan yana değiliz. Biz emekçilerin, ezilenlerin tarihi ittifakını kurduk. Ne millet ne de cumhur ittifakının sofrasında gözümüz var. Bizim soframız güneşin sofrasıdır. Hrant Dinklerin, Kemal Kurkut'un, Tahir Elçi'nin, Deniz Poyraz'ın sofrasıdır. Asla diz çökmeyeceğiz. Demokratik  cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. Üçüncü yola inanıyoruz. Üçüncü yol sizlersiniz. Yolumuz demokratik cumhuriyetin yoludur. Kutlu olsun" diye konuştu.  

AYDENİZ: KÜRTLER HER YERDE

İzmir’de on binlerce kişiye seslenen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de Sur’dan, Kato’dan Kürt halkının selamlarını getirdiğini dile getirerek, “Rahşanları, Semaları, Newroz şehitlerini saygıyla selamlıyorum. Yüz yıldır Kürtlere karşı soykırım politikaları uygulanıyor. Yüz yıldır Kürtleri kendi topraklarında yok etmek istediler. Kürtleri yok etmek isteyenler, dilinden, kültüründen koparmak isteyenler, bu meydana baksın. Kürtler her yerde, biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.
Kürt halkının, Türkiye halklarının ve kadınların Türkiye’nin geleceği için, Kürdistan’ın özgürlüğü için 8 Mart meydanlarını özgürlük meydanlarına dönüştürdüğünü ifade eden Aydeniz, “O ruhu Newroz meydanlarına taşıdık. Bu ruhu 1 Mayıs meydanlarına da taşıyacağız” şeklinde konuştu.
Aydeniz, kadınların ve halkların baskılara karşı alanlarda olmaya devam ettiğini söyleyerek, “Newroz meydanları dolup taşıyor. İzmir Newroz meydanından Batman’a, Van’a, İstanbul’a bin selam olsun. Bu meydanlar iktidarı bitirme noktasına getirdi. İktidarın bitişinin temel nedeni, tecrit politikalarıdır. Tecrit İmralı’dan başlıyor, ancak hayatın her alanına sirayet ediyor. Tecridi derinleştirdikçe krizler de derinleşiyor. Sayın Öcalan konuştukça demokrasi gelişiyor, özgürlükler sağlanıyor, halkların birlikteliği sağlanıyor. Bu nedenle tecride karşı ortak mücadele şart. Sayın Öcalan özgürleşmeden, halkların özgürlüğünden de söz edilemez” ifadelerini kullandı.

 'ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ BİZİM ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDÜR'

Kürt halkı tecride karşı meydanlarda olduğunu vurgulayan Aydeniz, “Sayın Öcalan’ın özgürlüğü bizlerin özgürlüğüdür. Sayın Öcalan Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun demokrasisi ve özgürlüğü için en büyük şanstır. Bunun için tecride karşı sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Newroz meydanlarından Sayın Öcalan’ın özgürlüğü talebi haykırılıyor” dedi.
Tutsaklara yönelik baskılara değinen Aydeniz, “Hasta tutuklular ölüme terk ediliyor. Hasta tutuklulara insanlık suçu işleniyor. İzmir meydanından sesleniyoruz; Aysel Tuğluk şahsında tüm tutuklular bir an önce serbest bırakılmalıdır. Bu meydandan direnen tutsaklara bin selam olsun. Tutsakların Newroz’u kutlu olsun. Cezaevlerinde direnenlerin sesi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Newroz kutlaması sanatçı Mervan Tan'ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde devam ediyor.