ÖHD: Ağır hasta tutsak Kuday’ın hayati riski var

ÖHD, ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ın hayati riskinin bulunduğunu açıkladı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Metris 2 No'lu R Tipi Cezaevi'nde tutsak bulunan ALS hastası Abdulkadir Kuday'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) destek verdi.
ÖHD’li Avukat Eda Önal, 2014’ten beri cezaevinde olan Kuday’a, 1 Aralık 2021’de kendisine ölümcül kas ve sinir hastalığı olan ALS teşhisi konduğunu belirtti. Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'ne ait sağlık kurulu raporunda, Kuday hakkında, “Ağır hasta olup engellilik halinin olduğu, bu sebeple infazının 6 ay geri bırakılması gerektiği"nin belirtildiğini aktaran Önal, bu raporun hemen sonrasında, aynı hastaneden “R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na nakli gerektiği" yönünde rapor verildiğini kaydetti.
Önal, burada Kuday’ın durumunda herhangi bir iyileşme görülmediğini ve durumunun daha da kötüye gittiğini kaydetti.

RAPORLARA RAĞMEN TAHLİYESİ ENGELLENİYOR

Kuday’ın Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na infaz erteleme talebinde bulunduğunu fakat talebinin R Tipi Hapishanede kalabileceği gerekçesiyle reddedildiğini belirten Önal, “Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi 16 Ocak 2023’de verilen Sağlık Kurulu Raporu’nda; mahpusun günlük işleri için tam desteğe ihtiyacının olduğu, mevcut hastalığında gerileme olmayacağı, başvurucunun 2 kişinin desteği ile ancak yürüyebileceği, yutma sorunu için mama kullanım ihtiyacı olduğu, bu nedenle mahpusun cezasının infazının ertelenmesi gerektiğini açıklamıştır” ifadelerini kullandı. Sağlık Kurulu Raporu’na rağmen ATK’nin 1 Mart’ta Kuday’ın R Tipi cezaevinde kalabileceği yönünde rapor verdiğini söyleyen Önal, bu duruma tepki gösterdi.
Yine Adalet Bakanlığı Genelgesi kapsamında Kuday için tahliye başvurusu yapıldığını aktaran Önal, Kuday’ın durumunun bu kadar kritik bir aşamaya gelmesine rağmen genelge kapsamındaki başvurusuna henüz bir yanıt verilmediğini söyledi. Önal, yine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan tedbir talepli tahliye talebinin de reddedildiğini belirtti.
Kuday’ın sağlık durumunun kritik eşikte olduğunun altını çizen Önal, "Yaşam hakkı ihlal ediliyor" dedi.
TOHAV üyesi Avukat İbrahim Bilmez, bir ülkede demokrasinin olup olmadığını anlamak için cezaevlerine bakmak gerektiğini söyledi. Bilmez, muhalefeti bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.
Tutsakların yaşam hakkının devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan CİSST üyesi Özge Akyüz, ATK’nin hasta tutsaklar noktasında tek karar merci olduğunu ve bağımsız olmadığını belirtti. Tutsakların işkence koşullarında yaşadığını söyleyen Akyüz, devlet kurumlarını sorumluluklarını yerine getirmeye devam etti.
İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise devletin tutsakların sağlık ve yaşam hakkını sağlamakla hükümlü olduğunu hatırlattı.
ÇHD üyesi Avukat Seda Şaraldı da cezaevindeki uygulamalarla küçük hastalıkların dahi büyüdüğüne dikkat çekti.