Öncülük misyonunu layıkıyla yerine getiren komutan: Nûjîn Sêrt

Zap’tan Garê ve Metîna’ya kadar birçok farklı alanda mücadele yürüten YJA Star Komutanı Nûjîn Sêrt, özgür Kürt kadınının öncülük misyonunu savaştaki cesareti ile layıkıyla yerine getirdi.

Nûjîn Sêrt (Zeynep Dayan), 1989 yılında düşman zulmüne uğramış, bedel vermiş ve şehitleri olan bir ailede dünyaya gözünü açtı. Fakat düşmanın baskısı ve zulmü yüzünden metropollere göç etmek zorunda kaldı. Buna rağmen ülkesinden ve halkından kopmayan Nûjîn Sêrt, düşmanı tanıdı, bunun yarattığı öfke ile büyüdü ve mücadeleye katılmanın bilincine ulaştı. Bu duygularla 2005 yılında gerilla saflarına katıldı. Özgür bir Kürt kadını olarak kendini yeniden yaratmak, kadın özgürlük ideolojisini ve özgür yaşam ölçülerini şahsında somutlaştırmak için büyük çaba ve emek harcadı. Bu arayış ve çabası ile Zap’tan Garê ve Metîna’ya kadar birçok farklı alanda kalarak büyük tecrübeler edindi ve sevilen bir PAJK militanı oldu. 

İlk yıllarını Metîna'da geçiren Nûjîn, güçlü ve kararlılıkla bir şekilde her alanda mücadele yürüttü. 2008-2009 yıllarında ise Zap alanına geçti. Bu yıllar aynı zamanda Türk ordusunun bozguna uğradığı ve tarihi Zap direnişinin gerçekleştiği yıllardır. Nûjîn Sêrt de bu tarihi direnişteki yerini alıp savaşta etkin rol oynadı. Sêrt'in kahramanı, savaşlarda artık uzmanlaştı ve bir Kürt kadını olarak Kurdistan dağlarında Zinarîn Întîqam ve Zeryanların mirasını yeniden yaşattı. 2010 yılında askeri ve ideolojik eğitimin ardından yüzünü Botan’a döndü.

2010’dan 2017’ye kadar Botan alanındaki birçok farklı bölgede çalışmalar yürüten Nûjîn, Botan pratiğinde büyük tecrübeler edinen aktif ve örnek bir YJA Star komutanı olmayı başardı. Tim komutanlığından hareketli gerilla timlerine, özgün komutanlıktan şehir direnişleri komutanlığına kadar mücadelede her türlü göreve büyük bir istekle yaklaştı, yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getirdi. Özgür Kürt kadınının öncülük misyonunu yaşamdaki yoldaşlığı ve savaştaki cesareti ile layıkıyla yerine getirdi.

HER GÖREVE BÜYÜK BİR İSTEKLE YAKLAŞIRDI

Yoldaşlık ilişkilerine çok büyük önem veren Nûjîn, yoldaşlığa ilişkin şöyle diyor: “Mücadelemizi yürüten, PKK'ye kazandıracak olan yoldaşlığımızdır. Hangi alanda, hangi çalışmada olursam olayım, yoldaşlık ilişkilerimi hep sağlam kurdum.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okurken kendisinden beklentiler olduğunu hisseden Nûjîn, "Toplumda kadınlar yaşamın getirdiği acılara mahkum edilmiştir. Ama özgürlük saflarında Önderliğimiz net bir şekilde özgür kadınların çizgisini önümüze koymuştur. Bize kendimizi köle kadın çizgisinden nasıl kurtaracağımızı gösterdi. Bunun için yaşamımızı özgür bir kadın çizgisinde yeniden inşa ettik. Toplumu özgürleştirmeden önce kendimizi özgürleştirmeliyiz” diyor.

1 buçuk sene Behdînan alanında kalan Nûjîn Sêrt, zafer sürecine öncülük etme iddiasıyla 2018 yılında bölge komutanı olarak tekrar yüzünü Botan’a döndü. Besta’da YJA Star bölge komutanı olarak görev üstlendi. NATO’nun en büyük ikinci ordusuna karşı büyük bir savaş yürüttü. Her türlü göreve büyük bir istekle yaklaştı. Yüksek sorumluluk bilinci ile üzerine düşen rolü yerine getirdi. Korku nedir bilmeyen Nûjîn Sêrt, 8 Nisan 2021 günü düşmanın Besta alanına yönelik saldırısına karşı yoldaşlarıyla birlikte fedai bir şekilde direndi. İşgalcilere ağır darbeler vurduktan sonra 4 yoldaşı ile birlikte ölümsüzler kervanına katıldı.