Nora Merino: Önder Apo’yu savunmak tarihi sorumluluktur

Jineoloji Akademisi’nden Nora Merino, “Önder Apo’yu savunmak, tarihi bir sorumluluk ve uluslararası bir meseledir. Rêber Apo’nun fizik özgürlüğü, bizim özgürlüğümüzdür” dedi.

200’e yakın enternasyonalistin katılımıyla 11 Şubat’ta Basel’de başlayacak “Öcalan’a Özgürlük” yürüyüşüne dikkat çeken Jineoloji Akademisi’nden Katalan aktivist Nora Merino, şunların altını çizdi: “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü savunmak ve bu uğurda mücadele etmek, yalnızca Kürtlerin görevi değil. Aslında biz de Kürt halkının sadece dostları değil, yoldaşlarıyız. Hiçbir güç, bizimle Önder Apo’nun arasına giremeyecektir. Paradigmasını benimseyenler olarak her şartta sesini tüm halklara ulaştıracağız.”


Kürt gençlik örgütlerinin ve enternasyonalistlerin her yıl düzenlediği “Öcalan’a Özgürlük” uzun yürüyüşünün hazırlıkları sürüyor. Dünyanın birçok ülkesinden enternasyonalist aktivistlerin katılımıyla 2017’den beri düzenlenen “Öcalan’a Özgürlük” uzun yürüyüşünün 8’incisi, Paris’te başladı. Uluslararası Komplo’nun 25. yıl dönümünden dolayı 25 kişiyle ve 25 gün sürecek.

Kürt gençlik örgütlerinin organize ettiği “Rêwîtiyên Azadî” kolu ise 9 Şubat’a Almanya’nın Mannheim kentinde başlayacak. Enternasyonalistler de 11 Şubat’a İsviçre’nin Basel kentinde yürümeye başlayacak. Üç yürüyüş kolu, 15 Şubat’a Fransa’nın Strasbourg kentinde bir araya gelecek ve merkezi yürüyüşle bir etkinlik gerçekleştirilecek.

Üç yürüyüş kolunun 17 Şubat’taki adresi ise Almanya’nın Köln kenti olacak.

ÜÇ KOLDAN STRASBOURG’A YÜRÜYÜŞ

Enternasyonalistlerin 8. yürüyüşüyle ilgili ANF’ye konuşan Jineoloji Akademisi’nden Katalan aktivist Nora Merino, bütün Avrupa ülkelerinde katılımın olacağını dile getirdi. Nora Merino, bütün hazırlıkların tamamlandığını; 10 Şubat’ta Basel’de toplanıp 11 Şubat’a yürüşe başlayacaklarını söyledi.

İlk gün enternasyonalist aktivistlerin yanı sıra Kurdistanlıların da katılımıyla Basel’de yürüyeceklerini kaydeden Nora Merino, aynı günün akşamı da Basel Demokratik Kürt Merkezi’nde kültürel bir etkinlik düzenleyeceklerini belirtti.

Fransa’nın Saint Luis kentinde 11 Şubat’ta başlayıp Mulhouse, Colmar ve Selestät hattında Strasbourg’a yürüyeceklerini söyleyen Nora Merino, 15 Şubat’ta da Fransa ve Almanya’da gelen yürüyüş kollarıyla Starsbourg’da birleşip merkezi bir yürüyüş ve açıklama yapacaklarını kaydetti. Nora Merino, “15 Şubat’ta her yaşta Kürtler ve enternasyonalistler sesini ve gücünü birleştirip Rêber Apo’ya yönelik Uluslararası Komplo’yu protesto edeceğiz. 25 yılı geride bırakacak olan esaretin son bulmasını istiyoruz. Yol boyunca belediyelere dosyalar sunacağız. Yine İmralı’ya kart yollama çalışmalarını yürüteceğiz. Akşamları da tartışma programları, seminerler düzenleyeceğiz” dedi.

200’E YAKIN ENTERNASYONALİST

Bu yıl Başta Almanya, Fransa, İtalya İsviçre, Katalonya, Bask Ülkesi, Portekiz, Slovenya, Makedonya, Slovakya ve İngiltere’den 200’e yakın enternasyonalist aktivistin yürüyüşe katılacağını paylaşan Nora Merino, şöyle devam etti: “Bu yürüyüşte temel amacımız; ilk olarak Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünü savunmaktır. Fiziki özgürlüğünü savunmak ve bu uğurda mücadele etmek, yalnızca Kürtlerin görevi değil. Önder Apo’yu savunmak, tarihi bir sorumluluk ve uluslararası bir meseledir. Önder Apo, paradigmasını halklara sundu. Bütün halklara, uluslara ve sorunlara çözümler öneriyor. Bunun için de enternasyonalist bir sahiplenmeye ihtiyaç vardır. Biz farklı ülkelerin basınında, kamuoyununda gündem olması için uğraşıyoruz.”

EZİLEN BÜTÜN HALKLARIN ÖNDERİDİR

Nora Merino, 8 yıl önceki ilk yürüyüşte de yer aldığını; o dönem katılımcılara “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarını attırmanın kolay olmadığını hatırlatarak, “Birçok kişi bunu kendileri açısından sorun olarak görüyordu, çünkü herkes farklı bir kültürden gelmişti. Zaman içerisinde bunların nasıl dönüştüğüne; her yıl giderek aynı sloganları nasıl içten attıklarına tanık oluyoruz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yalnız tecrit uygulandığı için değil, ezilen halklar için öneminden dolayı bu mücadeleyi verdiklerini belirten Nora Merino, şöyle izah etti: “Şüphesiz ki Kürt halkı için önderdir ama ezilen bütün halkların önderidir. Halklar Önderi dememiz sadece bir slogan değil, bir gerçekliktir. Farklı kültürlerden, ülkelerden ve halklardan enternasyonalistler, Rêber Apo’nun paradigmasında kendini buluyor. Hem kendi toplumsal sorunları hem de ekoloji, ekonomik, kültürel ve cinsiyet eşitliği, savaş vb. gibi sorunlarının çözümünü Rêber Apo’nun paradigmasında buluyor.”

KADIN SORUNLARINA EN GERÇEKÇİ ÇÖZÜM

Enternasyonalistlerin yıllar içinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan konusunda değişimini anlatırken özellikle de kadınların sahiplenmesinin altın çizen Nora Merino, “Önder Apo’nun kadınların sorunlarına en gerçekçi çözümü ortaya koyduğu için bu kadar etki alanı olduğunu düşünüyorum. Yine Kürt kadınlarına biçtiği rol, onlarla kurduğu yoldaşlık ilişkisi bizim için önemlidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir partisinde ve hiçbir önderinde kadınla olan yoldaşlık ilişkisinde benzer bir yaklaşım yoktur. 8 yıl boyunca genel katılımın çoğu kadındır. Bu yıl da yine kadınlar çoğunlukta olacak” şeklinde konuştu.

SADECE YÜRÜYÜŞLE SINIR KALMAYACAK

Yürüyüşe katılacak 200’e yakın enternasyonalistin ülkelerinde de çeşitli meslek gruplarından aktif çalışanlar olduğuna işaret eden Nora Merino, yürüyüşle yetinmeyeceklerini söyledi. Nora Merino, herkesin bulunduğu ülkede de Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için  mücadele edeceğini, zaten geçmiş yürüyüşlerin de bunu gösterdiğini vurguladı.

FİKİRLERİ BÜTÜN DÜNYADA YANKILANIYOR

Tecridin, devletlerin korkusundan da kaynaklandığını; 25 yıldır susturmak, yok etmek istediklerini ama başaramadıklarını belirten Nora Merino, şunları dile getirdi: “Fiziki olarak zindanda tutabilirler ama fikirleri, şu an bütün dünyada yankılanıyor. Mücadelesini ve paradigmasını daha fazla kişi biliyor. İnsanlar, Kürtleri tanımak, Kürtçe öğrenmek istiyor. Rojava‘ya gidip devrimi yerinde yaşamak istiyor. Bu kadar yoğun tecride rağmen bunlar gerçekleşti. Dolayısıyla tecridi daha da derinleştirmelerinin nedeni, bütün çabalarına rağmen Önder Apo’nun başta Kürt halkı olmak üzere ezilen haklara umut olmasıdır. Bu yürüyüşte bir kez daha göstermek istiyoruz ki; hiçbir güç bizimle Önder Apo’nun arasına giremeyecektir. Paradigmasını benimseyenler olarak her şartta sesini tüm halklara ulaştıracağız.”

BİZ SADECE DOSTLARI DEĞİL, YOLDAŞLARIYIZ

Kürt dostlarının öncülüğündeki “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyasına işaret eden Nora Merino, şöyle konuştu: “Aslında biz de Kürt halkının sadece dostları değil, yoldaşlarıyız. Böyle daha doğru tanımlamış oluruz. Kürt halkının yoldaşları, Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü için bir hamle başlattı. Bu bir yoldaşlık kurma çabasıdır. Halen bu kampanyaya farklı uluslardan katılımlar oluyor. Enternasyonalist yürüyüşü de bu yıl bu kapsamda ele alıyoruz. Şüphesiz önemli bir adım atıldı ama bu yeterli değil. İster Kürt, ister Kürtlerin yoldaşları olsun, herkes kendine ‘Ben bu hamle karşısında ne yapabilirim? Rêber Öcalan’ın özgürlüğü için benim rolüm, misyonum ne olmalıdır?’ sorularını sormalı. Kimse birbirini beklememeli. İnisiyatif alıp harekete geçmelidir. Bu, öyle rutin, sıradan bir hamle değildir. Tecridi kırmak istiyoruz. Önder Apo’dan bilgi almak istiyoruz. Hamlenin başarısı için herkesin çabasına ihtiyaç var. Tecrit sistemine karşı kendi yaşamımızı da Rêber Apo’nun paradigmasına göre uyarlamalıyız. Rêber Apo’yu yaşatmak gerekiyor. Nasıl bir yaşam sorusuna cevap olmalıyız.”

STRASBOURG’DA KONFERANS DA YAPILACAK

Nora Merino, 16 Şubat’ta Strasbourg’da bir konferans da düzenleyeceklerini söyleyerek, Uluslararası Komplo’nun nasıl ortaya çıktığını; halkların, özellikle kadınların o süreçteki tepkisini ve neler yaptığını; tutsaklığının Kürtler için ne anlama geldiğini ele alacaklarını paylaştı.

Asrın Hukuk Bürosu’ndan bir avukatın da İmralı işkence sistemini ve karşı direnişi anlatacağını kaydeden Nora Merino, son konu başlığının ise mücadelesinin uluslararası arenadaki ifadesi ve paradigmasının dünyadaki yansımaları olacağını söyledi.

HERKES O GÜN KÖLN’DE OLMALI

Katalan aktivist Nora Merino, 17 Şubat’a ise zaten üç yürüyüş kolu olarak Köln’deki yürüyüşe katılacaklarını belirterek, şunları ekledi: “Her ulustan, her yaştan ve her inançtan insanlar; özellikle Avrupa’da yaşayan, gönlü özgürlükten yana olan herkes, 17 Şubat’a Almanya’nın Köln kentinde yapılacak yürüyüş ve mitinge katılmalıdır. Rêber Apo’nun fizik özgürlüğü, bizim özgürlüğümüzdür. Bundan ısrarlı olmak gerekiyor. Onun içinde herkes o gün orada olmalı.”