Özgürlük Yürüyüşçüleri’nden Roboskî anması

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm için dört gündür eylemde olan Büyük Özgürlük Yürüyüşçüleri, Roboski’de Türk savaş uçakları ile katledilen 34 kişiyi andı.

"Büyük Özgürlük Yürüyüşü" Şirnex'in Qileban ilçesinde bulunan Roboski Mezarlığı'nı ziyaret etti.

Yürüyüşçüleri, katliamda yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını taşıyan Roboskili aileler karşıladı.
Mezarlığa doğru yapılan yürüyüşte sık sık “Şehit namirin” sloganı atıldı.

Mezarlıkta bir konuşma yapan Halime Encü, 13 yıldır Roboski’ye ve Kurdistan’a adalet gelmediğini söyledi.

Halime Encü, “Biz hepimiz barış, adalet, birlik istiyoruz. Niye bu katliamı yaptın ey zalım? 34 kişinin ne günahı vardı? Yeter artık. Polis, asker annelerine sesleniyoruz. Bütün Kürt annelerine sesleniyoruz. Gelin elinizi elimize verin. Artık katliam olmasın. Barış, özgürlük, birlik istiyoruz. Annelerin acısı gözyaşı aynı. Hepimiz el ele verelim. Artık yeter diyelim. Ciğerimiz yanıyor” şeklinde konuştu.

DEM Parti Milletvekili Sümeyye Boz, dört gündür yolda olduklarını hatırlatırken, yürüyüşün 15 Şubat’a kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.

Sümeyye Boz, “Bu yürüyüş katliamların önünü kesmek için, zulümlerin, zalimliğin önünü kesmek içindir. O yüzden bu yürüyüş barış, özgürlük, birlik gelene kadar devam edecek, amacına ulaşacak. Ne kadar bir şeylerde söylesek hiçbir anlamı olmaz. Buradaki annelerimizle yine yaşamını yitirenleri o gün gibi andık. Yüz yılda geçse bu katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

“34 kişi vardı burada, 19’u çocuktu” diyen Sümeyye Boz, şöyle devam etti: “Türk devletinin F -16’ları bombalanarak, katlettiler. Kurdistan’da katliamlar hiç durmadı ve bunların failleri cezasızlıkla ödüllendirildi. Artık kimsenin Vartinis, Roboski gibi katliamlarda yaşamını yitirmesin. Bu topraklara barış, özgürlük gelsin. Bunun için de Sayın Öcalan’ın Kürt sorunun çözümü için ortaya koyduğu yol konuşulmalı, diyalog zeminleri oluşturulmalıdır.”

Konuşmalar ardından mezarlara gül bırakıldı. Daha sonra Roboskili aileler karla kaplı mezarlarını temizleyerek, yakınları için heyet ile birlikte dualar okudu.

Özgürlük yürüyüşçüleri, bu anma ziyaretinin ardından Qıleban (Uludere) ilçesine geçti.