Şehit Zana ve Xebat’ın son mesajı: Berxwedan jiyan e

Türk devletinin 7 Eylül 2022 tarihinde Mêrdîn'in Omerya alanına yönelik saldırısında şehit düşen Xebat Kop ve Zana Rojda’nın son mesajı, "Berxwedan jiyan e" oldu.

Kurdistan’ın iki fedaisi Xebat ve Zana, Mêrdîn’in Omerya alanında Şehit Diljîn-Şervan Erkendî Hamlesi çerçevesinde son nefesine kadar mücadele etti. Düşmana karşı kahramanca direnen şehit Xebat ve Zana, şehadete giderken son anlarını ‘kayıt cihazına’ aldı ve kimsenin Apocu militanların iradesini kıramayacağını tüm dünyaya gösterdi.


4 Eylül 2022 yılında Türk ordusuyla çatışmaya giren şehit Xebat ve Zana, düşman güçlerini el bombaları ve ferdi silahlarla yakın mesafeden etkili şekilde vurur. Bu direniş karşısında büyük kayıp veren Türk devleti, 5 Eylül günü Omerya alanına kapsamlı bir işgal saldırısı başlatır. Saldırıya karşı iki gün boyunca amansız bir direniş sergileyen HPG'li Xebat ve Zana’nın bulunduğu alan, düşman tarafından 6 kez savaş uçakları ve 2 kez de saldırı helikopterleriyle bombalanır. Bu bombardımanlara rağmen Kurdistan’ın bu iki cesur savaşçısı karşısında sonuç alamayan düşman, zırhlı kepçeler Xebat ve Zana’nın mevzisine saldırır. Ancak kepçeler de şehit Xebat ve Zana tarafından darbelenir.


Kurdistan’ın fedai savaşçıları Xebat ve Zana, 2013'ten 2022'ye kadar Kurdistan'da, şehirlerde, dağlarda, DAİŞ, Türk ordusu ve topraklarını kirleten tüm karşı işgalci güçlere karşı savaştı. Çoğu kez yaralanmalarına rağmen düşmanın çemberinden kurtulmayı başardılar. Çelikten iradeleriyle düşmana karşı son ana kadar direnen özgürlük fedaileri Xebat ve Zana'nın son mesajı ‘Berxwedan jiyan e’ oldu.

'SON KURŞUNUMUZA KADAR SAVAŞACAĞIZ'

Özgürlük Hareketi’nin öncü militanlarından Xebat Kop (Yunus Kardağı) Mûşlu yurtsever bir ailede büyür. Zana Rojda (Ramazan Güçlü) ise Cizîra Botanlı ve Harunî aşiretine mensup bir ailenin çocuğu olarak Silopya’da dünyaya gelir ve 2014 yılında devrimci bir yaşama doğru yol alır. Uzun yıllar PKK saflarında savaşan Xebat ve Zana'nın kayıt altına aldıkları son anları paylaşıyoruz.

Son mesajını vermek isteyen Xebat Kop, kayıt cihazını açıyor. İlk anda şehit Xebat’ın sesi duyuluyor ve ‘Düşmanı burada boğacağız’ diyor. Ardından şehit Zana Rojda konuşuyor; "Selam ve sevgiler. Dün akşam saat 9.20’da Omerya alanına bağlı Serê Kaniyê köyünde düşmanla çatışmaya girdik. Düşman uzun bir süreden beri bölgede arama operasyonları yapıyor. Biz de savaş mevzilerimizdeyiz. Şu an düşmanla savaş halindeyiz. Savaşıyor ve direniyoruz''. O arada Xebat Kop’un sesi yükseliyor. O da Hayri, Kemal ve Mazlum gibi, ‘Berxwedan jiyan e’ diyor.

Şehit Zana konuşmasına şöyle devam ediyor: “Coşkulu ve moralliyiz. Eğer sesimiz arkadaşlar tarafından duyulursa bilsinler ki; biz direniş halindeyiz. Buradan çıkamayacağız. Son kurşunumuza kadar savaşacağız. Tüm yoldaşlarımızı seviyoruz. Partimize güveniyoruz. Bizden öncekiler de inançlı ve kararlıydılar. Başarılı ve mutluyuz. Bize kararlı ve inançlı bir şekilde öncülük eden bizden önceki arkadaşlarımızın gittiği yolu esas aldık. Son kurşunumuza kadar savaşacağız. Düşman direnişimiz karşısında şu an geri çekilmiş durumda ve havadan bombalarla bize saldırıyor.

Saat şu an öğlen 1:16, düşman 12:50 gibi mevzilerimize saldırdı. Bekleyeceğiz ve son kurşunumuza kadar savaşacağız. Örgütsel materyallerimiz ve eşyalarımız biz şehit düştüğümüzde düşmanın eline geçmesin diye hepsini yaktık. Ona göre planımızı yaptık ve düşmanla sonuna kadar savaşacağız. Fırsat yaratırsak çıkacağız ama fırsatımız olmazsa bile düşmana bizi esir alma mutluluğunu yaşatmayacağız.

Düşman şu an teslimiyet çağrısı yapıyor. Düşmanın bu çağrısına bomba ile karşılık verdik. Düşmana gereken cevabı veriyoruz, onlar da kurşun ve bombalarla üzerimize geliyorlar. Düşmanla aramızda çetin bir savaş yaşanıyor. Kararlı bir şekilde sonuna kadar savaşacağız ve düşmana direniş temelinde cevap vereceğiz. Belki burada şehit düşeceğiz ama partimizin kazanacağına sonuna kadar inanıyoruz. Asla yenilmeyecektir. Önderliğe, bütün arkadaşlara ve halkımıza özeleştirimizi veriyoruz.” Zana konuşmasını, “Bijî Serok Apo” sloganıyla sonlandırıyor.

BU YOL ŞEREF VE NAMUS YOLUDUR

Zana’nın ardından Xebat ses kaydında şu mesajı veriyor: “Uzun bir süredir PKK saflarındayız. Katıldığımız günden bugüne kadar büyük bir keyif ve istekle çalışmalarda yer aldık. Eksiklerimiz oldu, şehit arkadaşlarımıza cevap olamadık. Eksiklerimiz olmasaydı düşman bu şekilde Kurdistan topraklarını işgal edemezdi, Kurdistan gerillasına teslimiyet çağrısı yapamazdı. Bu bizim için büyük bir üzüntü. Bu durumu kabul etmiyoruz. Son dakikaya, son saniyeye kadar direneceğiz, savaşacağız. Şehit düşeceksek de Zîlan gibi, Mazlum gibi, Kemal gibi şehit düşelim. Yolumuz onların yolu ve bu yoldan dönmeyeceğiz.”   

Bu sırada şehit Xebat yanındaki yoldaşı Zana’ya soğukkanlı bir şekilde, “Zana düşman geldi, birkaç mermi sık” diyor. Ses kaydında sıcak bir çatışmanın başladığı anlaşılıyor. Şehit Xebat, konuşmasına şöyle devam ediyor: “Bir kez daha tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. Şehitlere verdiğimiz sözü size devrediyoruz. Bu yol şeref ve namus yoludur. Kimse bu yoldan dönmemelidir. Biliyoruz böyle bir süreçte, böyle bir şehadet, yani bugün sizlerle birlikte yaşayacağımız bu tür kayıplar size çok ağır gelecek. Ama şunu bilin, ne olursa olsun biz size güveniyoruz, örgütümüze inanıyoruz, şehit olsak tekrar buluşacağımıza inanıyorum.

Bir kez daha gerilla arkadaşlara ve tüm yoldaşlara selam ve sevgilerimi iletiyorum. Yaşamda cins mücadelesine dair birçok arkadaşla tartışmalar yürüttük. Bu ‘Jin Jiyan Azadî’ gerçekliğidir. Bu bilinçteyiz. Herkesin bu bilinçte olacağına inanıyoruz. Bu temelde Önderliğe, yoldaşlarımıza ve partimizin yönetimine selamlarımızı iletiyoruz. PKK bayrağı hep dalgalanacaktır, asla inmeyecektir. PKK'nin direnişi her zaman en üst düzeyde olacak ve biz bu örgütün militanları olarak her zaman direneceğiz, mücadele edeceğiz ve bu bayrağı yükseltmeye çalışacağız.” Her Apocu militanı gibi, şehit Xebat’ın da son sözü, “Bijî Serok Apo, Bijî Serok Apo, Şehîd namirin” oluyor.