Şehit Battal 30 yıl sonra toprağa verildi

Şirnex’in Cizîr ilçesinde 1994 yılında yaşanan bir çatışmada şehit düşen PKK gerillası Hamit İlbaş’ın (Battal) cenazesi 30 yıl sonra ailesi tarafından alınarak, Mem û Zîn mezarlığında toprağa verildi.

3 Şubat 1994 yılında Cizre Tank taburu yakınlarında yaşanan çatışmada şehit düşen PKK gerillası Hamit İlbaş (Battal) o dönem yoldaşları tarafından Gabar Dağı eteklerinde toprağa verilmişti. 7 çocuk babası Hamit İlbaş, 1985 yılında PKK’ye katılmıştı.

Dönemin bir tanığının yer göstermesi üzerine İlbaş ailesi cenazeyi almak için iki yıl önce savcılığa başvurdu. Uzun bir yasal süreçten sonra 16 Temmuz sabah saatlerinde aile cenazeyi alarak Cizre Mem û Zîn mezarlığına defnetti.

Yasal sürece dair bilgi veren İlbaşın dayısı Abdurrahim İlbaş “Mahkeme önce DNA testi istedi. Nihayet çıkarılması kararı verildi. Bizim kazdığımız yerde bir cenaze çıktı ama DNA uyuşmadı. Bir başka mezar daha vardı. Onu kazdık DNA uyuştu. Bu sabah saatlerinde cenazeyi aile kendi imkanlarıyla çıkardı. Cizre belediyesi hiç yardımcı olmadı” dedi.