‘Şireci işçileri birliğini korur ve kazanırsa tüm işçiler kazanır’

Dilok'taki Şireci Tekstil Fabrikası’nda düşük zamma karşı iş bırakan 2 bin işçi işten atıldı. EMEP Dîlok Milletvekili Sevda Karaca Demir, patronların 2022’de kâr üstüne kâr yaptığını söyleyerek. ‘Niye bu krizin faturasını hep emekçiler ödüyor" dedi.

Asgari ücret ile memur maaşlarına gelen artış ve de sonrasında hayatın hemen hemen her alanına yağan zamların ardından Antep’te birçok işçi patronların yaptığı zamlara karşı eylemler başlattı. Antep Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık bir haftadır devam eden eylemlerden biri de Şireci Tekstil’de oldu. Düşük zam dayatmasına karşı iş bırakan 2 bin işçi işten atıldı. Bunu üzerine işçiler Başpınar OSB’de eylem yapmak istedi ve polis müdahalesi ile karşılaştı. Eylemi takip eden ve işçilerle dayanışan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ise Şireci patronu Ahmet Şireci’nin şikâyeti ile gözaltına alındı.

PATRON, İŞÇİLERİ VARDİYA VARDİYA İŞTEN ATTI

Şireci’ye bağlı fabrikalarda 2 bin işçinin talebi, 15 bin 500 lira sabit ücret, her bayramda yarım aylık ikramiye, mesaiye kalınan günlerde aylığın yüzde 10’u ve erzak yardımıydı. Patron Ahmet Şireci ise işçilerin direnişinin üçüncü günü direnişe katılan işçileri vardiya vardiya işten attı. İşçiler bunun üzerine önceki gün yürüyüş yapma kararı aldı. Polis, valilik kararını gerekçe göstererek izin vermedi. İşçiler patrona taleplerini ilettiler, önceki taleplere ek olarak; İşten atılan bütün işçilerin geri alınması ve direnişte geçen sürenin ücret kesintisi olarak yansımaması taleplerini iletti. Patrondan ise olumlu bir dönüş olmadı. İşçiler patronun bu tutumu karşısında Pazar günü Antep Demokrasi Meydanı’nda bir yürüyüş gerçekleştirdi. Direnişin başından beri OSB’de bulunan ve daha sonra Pazar günü yapılan eylemde de konuşan Emek Partisi Dîlok Milletvekili Sevda Karaca Demir, yaşananları ANF’ye anlattı.

PATRONLAR SADECE 2022 YILINDA 10,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPTI

Antep’te hayat pahalılığının her geçen gün artmasına rağmen bunun ücretlere yansımadığını ifade eden Sevda Karaca Demir şunları söylüyor: “Antep'te ekmek 6.5 lira, dolmuş 15 lira, kiralar uçmuş gitmiş, okul açılınca emekçiler çocuğunun ayağına bir ayakkabı alıp alabilecek mi belli değil. İşçiler faturaları kredi kartına yüklenerek ödeyebilirse ne ala... Halkın ekmeği her gün küçülüyor, halk artık neyden kısacağını bilmiyor, çünkü kısacak bir şey kalmadı. Antepli işçiler borç içinde yüzüyor. Başpınar işçisi borç gemisi yürütürken hani bize patronlar da zor durumda diyorlar ya: Baspınar'da patronlar sadece 2022 yılında 10,5 milyar dolar ihracat yaptı, bu para 68 ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasından daha fazla. Ama Şireci patronu diyor ki, dünyada ve ülkemizde enflasyonist bir global kriz var. E niye bu krizin faturasını hep emekçiler ödüyor? Niye İşçilerin payına hep: Yoksulluk, sömürü, gözaltı düşüyor?

Antep'teki işçileri hukuk tanımadan ölümüne, açlık sınırının altında kölece çalıştırmak, canı isteyince bir mesajla tazminatsız işten atmak, bir talimatla sendikacıyı gözaltına aldırmak serbest ama işçilerin hak araması yasak. Bu hak gasplarına karşı çıkmak provokasyon, kaos ama patronun hakkını arayan işçiye küfretmesi, bir talimatıyla devletin yargısını, kolluğunu işçinin karşısına dikmek hak...

Başpınar işçileri, Şireci işçilerinin direnişinin neden önemli olduğunu biliyor. Eğer Şireci işçileri birliğini korur ve kazanırsa tüm işçiler kazanır. Patronaların bundan korktuğunuzu biliyoruz. Bunu engellemek için işçiyi polisle karşı karşıya getiriyor, bu ülkenin anayasasını çiğniyor, işçilerin önüne valilik yasağı çıkarıyorlar. Devletin tüm imkânlarını patronlar karına kâr katsın diye kullanan bürokratlara ‘işçilerin önünden, patronların eteğinden çekilin’ diyoruz.”