Üç kentte en az 30’ya yakın gözaltı

Türk polisi sabah saatlerinde İzmir, İstanbul ve Mersin’de en az 30’a yakın kişiyi gözaltına aldı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "örgüt üyeliği" iddiasıyla yürüttüğü bir soruşturma gerekçe gösterilerek, kent merkezi ve Tarsus ilçesinde baskınlar düzenlendi.

Aralarında Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) yöneticilerinin de bulunduğu 9 kişinin evi basıldı.

Çukurova TUAYDER yöneticisi Nuray Şahin ile Fatma Demir, Yılmaz Sevdik, Hasan Hüseyin Bayar, Rojhat Tutmaz, Muhammet Tutmaz, Firaz Aka, Abdullah Çetin ve Hamdullah Özen adlı kişiler gözaltına alındı.

Soruşturma dosyasına gizlilik kararı konuldu ve 24 avukat görüş kısıtlılığı getirildi.

İstanbul’da sabah saatlerinde Esenler, Maltepe, Pendik, Kağıthane ilçelerinde ev baskınları gerçekleşti ve bir aileye işkence yapıldı. Tam olarak kaç kişinin gözaltına alındığı açıklanmadı ve 24 saatlik avukat görüş yasağının konuldu. Gözaltına alınanlardan 11’inin isimleri şöyle: “Şahin Özyıldırım, Rıza Kaplan, Nesim Özkan, Nureddin Aydoğan, Helin Akman, Alattin Altıntaş, Erkan Talaş, Şükrü Güler, Umut Delil Aksoy, Devran Kurt, Resul Gedlec.”

İzmir’de ise gazeteciler hedef alındı. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut gözaltına alındı. 24 saat avukat kısıtlılığı getirildi.