Acil ameliyat edilmesi gereken tutsak cezaevine geri götürüldü

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde doktorun acil ameliyat olması gerektiği yönünde görüş belirttiği ağır hasta tutsak Özge Özbek’e, uyarılara rağmen cezaevine geri götürüldü.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsaklığı devam eden Özge Özbek, 27 Ekim 2020’de beyin tümörü nedeniyle ameliyat olmuştu.  Özbek, 10 Temmuz’da baygınlık geçirerek kafasını yere çarptı ve hastaneye kaldırıldı.

Özbek’e hastane doktoru beyin tümörünün ilerlediğini ve acil ameliyat olması gerektiğini söyledi. Ancak Özbek, doktorların bu uyarısına rağmen askerler tarafından yeniden cezaevine götürüldü.

Özbek’in sağlık durumuna ilişkin bilgi veren eşi Özgür Özbek, “Her Pazartesi günü Özge bizi arıyordu. O gün bizi aramayınca tedirgin olduk. Gece saatlerine doğru cezaevini aradık. Cezaevi hastaneye götürüldüğünü söyledi. Daha sonra Özge ile konuştuk, başının döndüğünü ve bayılıp başını çarptığını söyledi” dedi.

Özgür Özbek, “Hastaneye kaldırıldığını ve buradan yapılan tetkik ve muayeneden sonra beynindeki tümörün ilerlediğini doktorun başka bir hastanede acil ameliyat olmasını gerektiğin söylemesine rağmen gardiyanlar tarafından cezaevine götürüldüğünü söyledi. Sürekli baş dönmesi ve kusma sorunu yaşıyor” diye ekledi.

Özge Özbek’e, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2011 yılında “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Ekim 2020’de açık beyin ameliyatı olmasına rağmen, cezası Yargıtay tarafından onandı. Sağlık Bakanlığı Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu 24 Aralık 2021 tarihli raporunda Özbek’in cezaevi şartlarında kalmasının uygun olmadığına kanaat getirdi. Ancak tartışmalı İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Özbek hakkında “cezaevinde kalabilir” raporu düzenledi.