Adalet Nöbetleri: Daha fazla mücadele edelim, Önder Apo'yu özgürleştirelim

Birçok kentte süren Adalet Nöbetleri devam ediyor. Nöbetlerde Kürt halkına mücadeleyi ve birliğini büyütme çağrısı yapıldı, "Abdullah Öcalan'ı mücadelemiz özgürleştirir" mesajı verildi.

Barış Anneleri ve tutsak yakınlarının, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için birçok kentte başlattığı Adalet Nöbeti eylemleri sürüyor.

 
WAN
Wan'da, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan eylem, 65'inci gününde sürüyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Wan İl Örgütü binasında devam eden eylemi,  Halkların Eşitlik Ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Westan (Gevaş) ilçe yöneticileri, DEM Part’nin Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’nın yanı sıra Yeni ve Karşıyaka mahallelerinin halkı ziyaret eti.
Ziyarete konuşan Westan İlçe Eşbaşkanı Muzaffer Yıldız, “Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadelemize devam edeceğiz. Bir ülkede vicdan yoksa adalet de yoktur. Sayın Öcalan ve tutsaklarımız özgür olmadan mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Ardından konuşan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal da Abdullah Öcalan’ın artık fiziki özgürlüğünü sağlama zamanının geldiğini belirterek, “Bu eylem adaletsizliğe ve hukuksuzluğa karşı bir başkaldırıdır. Adaletsizlik ve hukuksuzluk gün geçtikçe bu ülkede derinleşiyor. Artık Sayın Öcalan’ın özgür olmasını istiyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan ise, şunları dile getirdi: “Günlerdir cezaevlerinde bir mücadele var. Tutsakların talebi Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğü, Kürt sorununa demokratik çözümdür. Bu talepler haklı taleplerdir. Tutsakların talepleri bir an önce yerine getirilsin. Kürt sorununun çözümü demek, tüm sorunların çözümü demektir. Çözümün yolu Sayın Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanmasıdır. Tek muhatap Sayın Öcalan'dır. Sayın Öcalan’ın sesi gelince topluma huzur, adalet ve barış geliyor.”

 Nöbet, gün boyu ziyaretlerle devam etti.


MERSİN  
Mersin’de, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından dernek binasında başlatılan eylem, 66’ncı gününde ziyaretlerle sürdü. Barış Anneleri başta olmak üzere halkın yoğun katıldığı nöbete, DEM Parti Erdemli ilçe yöneticileri katıldı. Sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “jin, jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı nöbette konuşan Erdemli İlçe Eşbaşkanı Zeliha Menge, “Ne asker, ne polis ne de gerilla annelerinin ağlamasını istemiyoruz. Önderimiz üzerindeki bu tecrit sürdüğü müddetçe mücadelede sürecek” dedi.
Erdemli İlçe Eşbaşkanı Mahmut Begik’in konuşmasının ardından nöbet, hep birlikte söylenen şarkılarla sürdü.

 
ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti, 66'ncı gününde dernek binasında devam etti. Barış Annelerinin sürdürdüğü nöbet eylemi, DEM Parti il ve ilçe yöneticileri tarafından ziyaret edildi. Barış Annesi Gülistan Arslan, kan ve gözyaşının durması için Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılarak, özgür olması gerektiğini vurguladı.


MÊRDÎN
Mêrdîn’de, DBP il binasında sürdürülen Adalet Nöbeti’ni çok sayıda kişi ziyaret etti. Adalet Nöbeti’nde şarkılar söylenerek, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne dair sohbetler yapıldı. Özgürlük Yürüyüşü’nün 8 Şubat’ta Nisêbîn (Nusaybin) ilçesine ulaşıp Qoser (Kızıltepe) ve Artuklu ilçeleri ile devam edeceği yönünde bilgilendirmede bulunulan nöbette, TUHADFED Temsilcisi Fettah Tekin, yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.
Wan’dan yola çıkan yürüyüş kolunun yarın Nisêbîn’de olacağını belirten Tekin, “Bütün Mêrdîn halkına çağrımız var; Bu yürüyüşü güçlü bir şekilde karşılamalıyız. Bu yürüyüş Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan bir yürüyüştür. Sayın Öcalan özgür olmadığı sürece Kürt sorunu çözülmez. Bu nedenle bütün halkımız bu eylemlere sahip çıkmalı. Bu eylemimiz birkaç günlük bir eylem değil. Bu eylemimiz devam edecek. Ayın 8’inde Nisêbîn’de, 9’unda Artuklu ve 10’unda da Qoser’de olacak. Umut ediyoruz ki, halkımız topyekun katılım gösterecektir” dedi.
Nöbetteki ailelerin tek talebinin de Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olduğunu, herkesin bu yürüyüşe katılması gerektiğini kaydeden Tekin, “Başkanımız özgür olmadığı sürece biz özgür olamayız. Kürt sorunu da çözülemez. Çözümün muhatabı Öcalan’dır. Türkiye devleti ekonomisini düzeltmek için yönünü başka ülkelere çeviriyor. Çözüm başka yerlerden gelmez. Çözüm Öcalan’ın elinde ve İmralı’dadır. Anahtar oradadır. Öcalan ile görüşmeler yapılmalı ki, Kürt sorunu çözülmeli, Türkiye’nin ekonomisi de düzelebilsin” ifadelerini kullandı.


AMED
Amed’de, Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan eylem 65’inci gününde DEM Parti Rezan ilçe binasında devam etti. Eylemin gerçekleştiği salona, “Ji bo edaletê tecrîdê bitikînin, ji bo aşitiya ciwakî em bibin dengê zindanan/ Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için zindanlara ses olalım” pankartı asıldı.
DEM Parti Yerel Yönetimler Komisyonu ve halk tarafından ziyaret edilen nöbette, İmralı tecridine dikkat çekilerek, Özgürlük Yürüyüşü'nü sahiplenme çağrısında bulunuldu. Nöbeti ziyaret edenler, “Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşması için Kürt halkı olarak daha fazla mücadele vermeli, birliğimizi sağlamalıyız” dedi.
Sık sık “Bijî berxwedana zindanan”  ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarının atıldığı nöbet, gün boyu ziyaretlerle devam etti.

 
İSTANBUL
İstanbul’da, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 57’nci gününde devam etti. Eylemin sürdüğü DEM Parti Esenyurt İlçe Örgütü binasındaki salona Kürtçe ve Türkçe, “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım” ve “Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için zindanlara ses olalım” pankartları asıldı. Nöbettekilerin Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlüklerinin giyildiği eylemde sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.
Nöbet eylemine DEM Parti Sancaktepe, Silivri, Çekmeköy, Sultanbeyli ilçe örgütleri yöneticilerinin yanı sıra Amed Dernekleri Federasyonu (AMEDFED) temsilcileri, 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can ile dernek temsilcileri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı- İş) Genel Sekreteri Nihat Demir, DEM Parti Gençlik Meclisi ve çok sayıda yurttaş katılım sağladı. Her kesimden yoğun katılımın olduğu etkinlikte stranlar seslendirildi.
Adalet Nöbeti eylemcilerinden olan tutsak yakını Fince Akman, herkesin kendini, ailesini, çocuklarını örgütlemesi gerektiğini belirterek, “Onurlu ve gururlu mücadeleden başı dik çıkacağız. Bu mücadele sadece biz annelerin omzunda olmamalı. Herkes elini taşın altına koymalı. Bizim başka bir çaremiz yok.  İşimiz gücümüz bu mücadeledir” ifadelerini kullandı.
Eylemde konuşan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can da Abdullah Öcalan’a karşı yoldaşlık görevlerini yerine getiremediklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Tarih önünde hatalarımız var, Öcalan bugün ailesiyle yoldaşlarıyla görüşmüyor. Bu görüşme koşullarını yaratmalıyız. Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamalıyız. İyi ki Öcalan var, iyi ki Öcalan yaşıyor. Öcalan’ı dışarı çıkartmamız gerekiyor.”
Dev Yapı-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir ise yok etmek istedikleri Kürt halkının uyandığını ve her yerde mücadelenin devam ettiğini ifade etti. Demir, “Kürt halkı kimliğini, tarihini unutmadan, kimliğini, tarihini genişleterek, felsefesini genişleterek dünyaya yayılmaya çalışıyor. Bu, özgürlük mücadelesinden doğmuş bir şey. Sayın Abdullah Öcalan’ın paradigmasını sahiplenelim, bugün tek vücut haline gelelim, el ele, sırt sırta verelim, bu zalim iktidarın karşısında özgürlüğü, eşitliği, barışı savunalım” diye konuştu.


ÊLIH
Êlih’te, Adalet Nöbeti 7’nci gününde DBP il binasında devam etti. Sık sık, “Bijî berxwedana zîndanan”, “Direne kazanacağız”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı nöbeti, DEM Parti’nin kentteki belediye eşbaşkan adayları, Tevgera Jinên Azad (TJA),  MEBYA-DER, 78’liler Girişimi, ÖHD, Êlih Emek ve Demokrasi Platformu, DEM Parti, DBP, HDP il yöneticileri ile çok sayıda kişi ziyaret etti.
Nöbette konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında süren eylem ve etkinliklere değinerek, eylemleri sahiplenme çağrısı yaptı.

 
İZMİR
İzmir'de de, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, 19'uncu gününde devam etti. Nöbet eylemcilerini bugün hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in kızı Zilan Karagüzel, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir il ve Buca ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi ziyaret etti. Barış Annesi Melahat Küçükaydın, cezaevinde açlık grevinde bulunan tutsakları selamlayıp, tutsak yakınlarınca sürdürülen Adalet Nöbeti’ni desteklediklerini ifade etti. Annelerin yükünün ağır olduğunu söyleyen Melahat Küçükaydın, "Anneler barış istiyor. Başka bir şey istemiyor. Bir an önce barış gelsin” dedi.
Melahat Küçükaydın, “Buradan İmralı’ya selam gönderiyorum. Sayın Öcalan Kürt halkının önderidir. Kürt halkı onu hiçbir zaman yalnız bırakmayacak" diye konuştu. Nöbet eylemi ziyaretlerle sürdü.