Adalet Nöbetleri: Tecrit kırılırsa toplum özgürleşir

Tecride karşı devam eden Adalet Nöbetlerinde, "İmralı tecridi kırılırsa toplum özgürleşir, Kurdistan'a da Türkiye'ye de demokrasi gelir" mesajı verildi.

“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında birçok kentte Adalet Nöbetleri devam ediyor.

 
AMED
Amed’de Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti 61'inci gününde devam ediyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rezan (Bağlar) ilçe binasında düzenlenen nöbet eylemine, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed il eşbaşkanları, il, ilçe yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz, "Sayın Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecrit bir an önce kaldırılmalı" şeklinde konuştu.

DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray ise "Bu tecrit kırılıp Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşana kadar Adalet Nöbeti’miz de ‘Özgürlük Yürüyüşü’müz de devam edecek" dedi.


ÊLIH
Êlih’te Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, 3’üncü gününde sürüyor. DBP il binasındaki nöbeti, sivil toplum örgütleri ve kentteki siyasi parti temsilcileri ziyaret etti. Ziyarette konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray, onurlu barış talebinde bulunan annelerin nöbetine sahip çıkılması çağrısında bulundu.

İktidarın cezaevlerinde yaşanan baskı ve zulüm politikalarının sona ermesi için kamuoyu baskısının olması gerektiğini kaydeden Şiray, dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.


MÊRDÎN
Mêrdîn'de DBP il binasında sürdürülen Adalet Nöbeti'ni bugün Dêrîk'ten gelen Barış Anneleri ve tutsak yakınları devraldı. Çok sayıda kişinin ziyaret ettiği Adalet Nöbeti'nde anneler ve ziyaretçiler beraber şarkılar söyleyerek, şiirler okudu. Ziyaretçilerle Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü üzerine sohbetler gerçekleştirilen Adalet Nöbeti'nde, Dengbêj Hacer de kilamlarını seslendirdi.
Amed'den gelen MED Tutuklu ve Hükümlü Yakınları ile Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHADFED) yöneticileri de Adalet Nöbeti'ni ziyaret etti. Heyet adına MED-TUHADFED yöneticisi Orhan Işık, Özgürlük Yürüyüşüne dikkat çekerek, "Bu yürüyüşün manevi bir önemi de var. Sayın Öcalan'ın 1976 yılında devrim yürüyüşüne başladığı yerden başlatıldı. Hem bu maneviyat ile hem de halkın o sıcaklığının, taleplerinin kamuoyuna yansıtılması amacıyla başlatılan bu yürüyüş devam ediyor. Takip ediyoruz, '90'lı yılların direniş ruhu ile bir sahiplenme olduğunu görüyoruz. Bu mücadeleniz önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. Bu saatten sonra bu direnişi nasıl daha fazla büyütürüz, bunun için mücadele edeceğiz" dedi.


WAN  
Tutsak yakınları ile TUHAY-DER’in başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 61’inci gününde DBP il binasında devam etti. Eylemi, Artemêt (Edremit) ilçe örgütü yöneticileri ile belediye eşbaşkan adayları ve çok sayıda kişi ziyaret etti.
Barış Anneleri Meclisi üyesi Zekiye Kaya, cezaevinde açlık grevine giren tutsakları selamladı. Zekiye Kaya, “Sayın Öcalan’a yönelik geliştirilen tecrit sistemi kaldırılmadığı sürece, ne diğer cezaevlerinin üzerindeki tecrit ne de toplumun üzerindeki tecrit kalkacaktır. Bu tecrit kalkarsa toplum özgürleşecektir. Barış anneleri olarak, ölümü istemiyoruz, barıştan yanayız. CPT ve Adalet Bakanlığı’na çağrımızdır; gidin Sayın Öcalan ile görüşün, görüşme sağlayın. Barış için bir adım atmanın vaktidir artık. Tecride karşı ‘özgürlük yürüyüşün’de olan yoldaşlarımızı da selamlıyoruz. 15 Şubat’a kadar bu adaletsizliğin ortadan kalkmasını, barışın ve adaletin sağlanmasını diliyoruz. Herkes elini barışa uzatsın, bu direnişlere ses olsun. Artık Öcalan’ı aramızda görmenin vaktidir. Bijî berxwedana zindanan” dedi.

TUHAY-DER adına konuşan Çetin Uyar, "Özgürlük yürüyüşü, adalet nöbetleri ve cezaevleri direnişleri barışa ve adalete doğru büyük bir adımdır. Tecride karşı büyük bir güç göstermemiz lazım. Bu temel adımlar, başta Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü, sonrasında da Kürt halkının özgürlüğünü getirecektir. Herkesin bu eylemlere sahip çıkması gerekiyor. Bugün binlerce arkadaşımız ‘özgürlük yürüyüşü’nde eylemlerini Amara’da noktalayacaklar. Hepimizin bu eylemi her sokağa, her mahalleye, yaşamın her alanına taşımamız gerekiyor” diye konuştu.


ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti 62'nci gününde sürüyor. Barış Anneleri’nin yanı sıra DEM Parti Adana Gençlik Meclisi üyeleri nöbeti ziyaret etti.

Barış Annesi Sevil Bahadır, tecridin sadece İmralı'da değil tüm toplum üzerinde yürütüldüğünü ifade etti. İnsanların ölmemesi için bir an önce Abdullah Öcalan'ın özgür olması gerektiğini vurgulayan Sevil Bahadır, tüm kesimleri mücadele etmeye çağırdı.


MERSİN
Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından Mersin’de başlatılan Adalet Nöbeti bugün de dernek binasında devam etti. Bugün ki eyleme DEM Parti Mersin İl Örgütü ve yöneticileri ile DEM Parti Akdeniz Belediyesi adayları Nuray Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız ile çok sayıda kişi katıldı.

Adalet Nöbeti’ni sürdüren Barış Anneleri’nden Emine Eren, Türkiye ve Kurdistan’a demokrasi ve barışın gelmesi için Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulup, fiziki özgürlüğünün sağlanmasının elzem olduğunu vurguladı.

DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, ülkede savaş politikalarının son bulup, bu doğrultuda Kürt sorununun demokratik çözümünün tek muhatabının Abdullah Öcalan olduğunu dile getirdi. Abdullah Öcalan ile devletin 2013-2015 yılları arasında yürüttüğü sürece işaret eden Aşan, “O dönemdeki siyasi ve toplumsal atmosferi hepimiz biliyoruz. Bundan kaynaklı tecridin kaldırılıp, diyalog sürecinin tekrardan oluşmasının ne kadar önemli olduğunu herkese anlatmamız gerekiyor. Hatırlarsanız ‘çözüm süreci’ Kurdistan ve Türkiye’nin tamamında kabul görmüştü, sahiplenilmişti. Tecrit kırılırsa Türkiye başta olmak üzere tüm Ortadoğu’da sorunların çözüleceğini herkese anlatmamız lazım” dedi.

Eyleme katılanlar daha sonra 31 yıl sonra Tarsus Cezaevi’nden tahliye olan Abdullaziz Özdemir’i ziyaret etti. Barış Anneleri ile onlarca kişi, dernek binasından Özdemir’in evine doğru yürüyüşe geçti.