Adıyaman, Malatya ve Elbistan’da Newroz coşkusu

Adıyaman, Malatya ve Maraş'ın Elbistan ilçesinde binler Newroz'u kutladı.

Adıyaman'da bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Newroz kutlamasının düzenlendiği kent Mimar Sinan Mahallesi'nde bulunan Newroz Meydanı'nda halk buluştu. Sabah erken saatlerde meydana çıkan yollar trafiğe kapatılırken halk yönünü Newroz Meydanı'na çevirdi.  Kutlamanın yapıldığı alana 21 Mart 2017 yılında Diyarbakır Newrozu'nda polisler tarafından katledilen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un fotoğrafının yer aldığı "Çağdaş Kawa Kemal Kurkut ölümsüzdür" pankartı asıldı. Alanın girişinde polisler pankarta "Çağdaş Kawa" tanımlamasını Diyarbakır Cezaevi'nde bedenini ateşe veren Mazlum Doğan için yapıldığını belirterek izin vermeyeceklerini belirtti. Pankart, polis engellemesine rağmen alana sokuldu. Kutlamaya saatler kala bir araya gelen yurttaşlar halaya durdu. Kutlayamaya 7'den 70'e kadar yüzlerce kişi renkli kıyafetleriyle katıldı.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan kutlama, tertip komitesi ve HDP İl eşbaşkanlarının selamlamalarıyla sürdü. Newroz ateşi kadınlar tarafından zılgıtlar eşliğinde yakıldı.

Kutlamada konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, bir çok kentte coşku ile kutlanan Newrozlara dikkati çekerek, "Halkımız kaç gündür kara kış demeden akın akın meydanlara akıyor. Her yerde coşkuyla bir araya geliyoruz. Halkın İstanbul Newrozu'na katılmasını engellemek için Marmaray seferlerini durdurmuşlar, korkuyorlar çünkü" diye konuştu. Kitle, Kaya'nın konuşmasını "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla kesti. Konuşmasına devam eden Kaya, "Kürtler bugünü zalimlere karşı direnişin, uyanışın bayramı haline getirdi. Gelecek sene özgürlüğe merhaba diyerek Newrozu kutlayacağız. Bugünün sahtekarlarına karışı mücadele edip onları tarihin çöplüğüne atarken başkaları gelsin diye bunu yapmıyoruz. On binler cezaevi, yurt dışında mücadele edip bedel ederken kötülerin partisi değişsin diye yapmıyoruz. Biz barış ve insanlık kazansın istiyoruz. Bütün halklar eşit olsun istiyoruz. Herkesin eşit olduğu bir Türkiye'yi birlikte getireceğiz. Barış diyoruz diye bize 'terörist' diyorlar. Barış düşmanlarının korkusu bu meydan. Eşitlikte, vicdanda, adalette buluştuk. Bize muhalefet edenler şunu iyi duysunlar barış, adalet, özgürlük sadece Kürtler, HDP için lazım değil hepiniz için lazım. Yoksulların evlerine tabut geldiğinde acının dili, kemiği kalmaz. Biz hiç kimse acı çekmesin istiyoruz. Herkesin birlikte mutlu olduğu bir Türkiye istiyoruz, bu mu teröristlik? Bu teröristlik ise sonuna kadar barış, adalet, eşitlik demeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

HDP MYK Üyesi Turgut Öker ise baskı politikalarına dikkat çekerek,"Birlik olmadan bu karanlığı yıkma şansımız yok. Bugünün diktatörlerini birlikte yıkma dışında bir şansımız yok. Bu meydanda Alevi, Sünni, gençler, kadınlar var; bu umut veriyor. Barış için kitlendik ve halaya durduk. Demokrasi ve özgürlük neredeyse biz oradayız. HDP bizi birleştirdi. Hiçbir baskı bu soylu davayı engelleyemez. Bu ülkede demokrasi Kürt halkı haklarına erişmeden olmaz, Aleviler inançlarını özgürce yapmadan olmaz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından sanatçı Azad Bedran ve Koma Jinawaz sahne aldı. Coşkulu kitle şarkılar eşliğinde halaya durdu.

MALATYA

Malatya’daki Newroz kutlamaları Emeksiz Bulvarı Saat Kulesi Meydanı’nda coşkuyla başladı. Sabahın erken saatlerinde alana gelen halk polis arama noktasından geçirilerek alana giriş yaptı. Renkli kıyafetleriyle alana gelen kadınlar, söyledikleri ezgiler eşliğinde halaya durdu. Newroz alanında halk sık sık “Biji Newroz”, “Biji berxwedana zindanan”, “Jin jiyan azadi”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Karanfiller ile sarılı Kemal Kurkut’un fotoğrafı, “Çağdaş Kawa Kemal Kurkut ölümsüzdür”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Hasta tutsaklar onurumuzdur” pankartları alana asılırken yeşil sarı kırmızı flamalar taşındı. Newroz’a HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, EMEP, ESP, Halkevleri, birçok sivil toplum kuruluşu ve binlerce kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz, Kemal Kurkut’a atfedildi.

HDP Malatya İl Örgütü Eşbaşkanı Yusuf Bozkuş, “Dehaq’ın zulmüne karşı Newroz ödenen bedellere rağmen her yıl coşkuyla kutlanıyor. Başta Kemal Kurkut olmak üzere tüm devrim şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm siyasi tutsakları Malatya Newrozu'ndan selamlıyoruz. Aysel Tuğluk ve şahsında tüm hasta tutukluların serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz” dedi.

HDP'li Rüştü Tiryaki ise Newroz'un Rahşanlardan Zekiyelere, Mazlum Doğan’dan Nusaybin’de Cizre’de katledilenlere varana kadar yaşamını yitirenleri andıkları gün olduğunu söyledi. Tiryaki, "Şehidimiz Amed Newroz’unda katledilen Kemal Kurkut’u andığımız gündür. Derler ki bir ülkenin demokrasini ölçmek istiyorsanız cezaevleri ve mahkemelere bakın. Kemal Kurkut’un katledilmesi sonrası açılan davalar bütün görüntüler ortada. Kemal Kurkut’un nasıl katledildiği an be an kameralara yansıdı. Ama yargılama sonucunda Kemal Kurkut’u katledenler hesap vermeli. Mahkemeler bu ülkede her zaman devrimcileri, Kürtlerin katilerini korudular. And olsun hepsinden hesap soracağız” dedi.

Newroz ateşinin yakılması ardından sloganlar ve Koma Çiya'nın kilamları eşliğinde halay çekti.

MARAŞ

Maraş’ın Elbistan ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde halk Newroz kutlaması için bir araya geldi. Kutlamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, HDP il ve ilçe eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Sabah erken saatlerinde polis ablukasına rağmen alan bayraklarla donatıldı. “Şimdi kazanma zamanı” pankartları polis tarafından “PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı yer alıyor" gerekçesiyle alana alınmadı.

Yurttaşlar, kar yağışına aldırış etmeden davul zurna eşliğinde hayal çekerek kutlamaya başladı. İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, “Bugün baktığımızda Kürt siyasetçi arkadaşlarımız Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer arkadaşlarımız cezaevinde tutuluyor. Bunlar kabul edilecek uygulamalar değildir. Buradan cezaevinde tutsak edilen arkadaşlarımızı selamlıyor, Newroz’larını kutluyoruz” dedi.

HDP’ye yönelik kapatma davasına da değinen Zeynel son olarak şunları söyledi: “HDP'ye yönelik kapatma davaları açıyorlar. Aynı zamanda arkadaşımız olan Semra Güzel'in dokunulmazlığı kaldırıldı. Ama biz bunları da kabul etmiyoruz. Tek kişi de kalsak milyon kişi de yine de direnmeye devam edeceğiz. Partimize sahip çıkacağız.”

Konuşmanın ardından alanda Newroz ateşi yakıldı. Sahnede yer alan sanatçıların söylediği Kürtçe şarkılar eşliğinde halk halay çekti. Sık sık “HDP halktır halk burada”, “Kahrolsun faşizm” sloganları ve zılgıtları atıldı. Kar yağışına aldırış etmeyen yurttaşlar halaylarla coşan yurttaşlar, ateş üzerinden atladı.

Kutlama, slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu.