Ağır hasta tutsak Özkan yine tahliye edilmedi

Sağlık sorunları nedeniyle SEGBİS odasına bile gelemeyen ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın rehineliğine devam kararı verildi.

Amed'in Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te meydana gelen olaylarla ilgili müebbet hapis cezası verilen 83 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın, yeniden yargılama kapsamında Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşması görüldü.

Özkan, sağlık sorunları nedeniyle rehin tutulduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılmadı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi avukatlarından Yasemin Dora Şeker’in katıldığı duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları izledi.

Av. Şeker, Özkan'ın sağlık durumuna dikkat çekerek, "Müvekkil anılan bu olayla ilgili suçlanmış, haksız yere cezalandırılmıştır. İzmir’deki dosya beklenilmeden bu dosyada tahliye edilmesi gerekiyor. Müvekkil hastadır, basının da işlediği gibi, sağlık durumu gerçekten içler acısıdır. Duruşmaya gelemeyen, yürüyemeyen bir insandan bahsediyoruz. 83 yaşında organ yetmezliği olan bir kişiden bahsediyoruz. Yıllar sürecek bir dosya için tutukluluğunu sürdürmek sağlığı açısından elverişli değildir. Biz bu koşullarda acil olarak, müvekkilimin tahliye edilmesini talep ediyoruz. Tahliye olmasa bile ev hapsi talebinde bulunuyoruz. Vicdanlara sesleniyoruz, bu insan ölmeden tahliye edilmeli" dedi.

Avukatların talebini reddeden mahkeme heyeti, İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice Davası'nın sonuçlanmadığı gerekçesiyle Özkan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 30 Haziran'a erteledi.

KARARA TEPKİ

HDP Adana İl Örgütü, duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda HDP'linin katıldığı eylemde konuşan HDP'li Tülay Hatimoğulları, Özkan'ın tahliye edilmemesine tepki göstererek, "Özkan şu an 84 yaşında ve çoklu hastalıkları var. Defalarca kalp krizi geçirmiş. Cezaevinde kalamayacağı gayet açık ve net olmasına rağmen ATK’nin doktorları ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdiler. Basına defalarca yansıdı. Elleri kelepçeli şekilde hastaneye götürülen Mehmet Emin Özkan yürüyemiyor bile. Bu kadar yaşı olan ve çok sayıda hastalığı olan bir tutsağın adil olmayan, haksız ve hukuksuz bir şekilde bir yargılamaya tabi tutulması toplumun vicdanını yaralamaktadır. Aynı olayı biz Aysel Tuğluk davasında da gördük" dedi.

Özkan'ın bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Hatimoğulları, "Şayet mahkeme heyetinin zerre kadar bir vicdanı olsa ve gerçekten de hukuk zerre kadar işlemiş olsaydı, bugün en azında avukatımızın ev hapsi talebi kabul görülürdü. Ancak bugün de reddedildi. Hasta tutuklular serbest bırakılmalıdır, Mehmet Emin Özkan derhal serbest bırakılmalıdır" şeklinde konuştu.