Aileler, katledilen 3 isim için buluştu

İHD ve kayıp yakınları, katledilen Çetin Abayay, Mesut Dündar ve Vedat Aydın için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 754’üncü haftasında Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankartın açıldığı eyleme, sivil toplum örgütü temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı. Açıklama öncesi konuşan İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, “Türkiye’de Kürt meselesi başta olmak üzere tüm sorunların diyalogla çözülmesi gerekir” dedi.

Bu haftaki eylemde 1992 yılının Temmuz ayında Şirnêx’in Cizîr ilçesinde katledilen Mesut Dündar’ın hikayesi paylaşıldı.  Hikayeyi İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz okudu.
Akdeniz Dündar’ın zihinsel engeline rağmen gözaltına alındığına dikkat çekti. Akdeniz, "Askerler, Mesut’un cenazesini zırhlı personel aracının arkasına bağlar ve sürükler" vurgusunda bulundu.
AİHM, 2005 Yılında Mesut Dündar davasında ‘yaşam hakkı ihlalinden’ Türkiye’yi mahkûm etti.


ÊLIH
Êlih’te İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 590’ıncı haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Êlih Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi yöneticileri katıldı. Eylemde konuşan İHD Êlih Şubesi Yöneticisi Abdurahim Boğa, kayıpların akıbetinden sonuç alınıncaya dek mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Eylemde, 29 Temmuz 1992 tarihinde katledilen Özgür Halk Êlih Temsilcisi Çetin Abayay’ın hikâyesi anlatıldı.  Boğa, Abayay’ın hikayesini şöyle anlattı:  “Çetin Abayay, 1992 yılının Mayıs ayı başlarında Özgür Halk’ın Êlih temsilcisi olarak çalışıyordu. Defalarca gözaltına alındı, 29 Temmuz’da saat 19.30'da evine giderken saldırıya uğradı. İkisi 18-19 yaşlarında, biri 25 yaşlarında olan 3 saldırgan, daha sonra yanındaki arkadaşına da ateş etmek istedi ama silahları tutukluk yapınca kaçtılar. Kurşunlanarak ağır yaralandı, Batman Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 30 Temmuz günü yaşamını yitirdi.”

 
İZMİR
İHD İzmir Şubesi de 2 haftada bir "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle gerçekleştirdiği eylemi bu hafta da sürdürdü. Bu hafta, 5 Temmuz 1991'de kaçırılıp katledilen Halkın Emek Partisi Amed İl Başkanı Vedat Aydın'ın akıbeti soruldu.  Basın metnini İHD İzmir Şubesi Sekreteri Ali Aydın okudu.