Akın iktidarı uyardı: Şiddetten vazgeçin, öfkenin altında kalırsınız!

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, iktidarı şiddet politikasından vazgeçmeye çağırarak, “Bu ülkenin halklarının öfkesinin altında kalırsınız” diye uyardı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü İbrahim Akın, haftalık Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Riha’nın Pirsûs ilçesinde sekiz yıl önce yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anan Akın, Rojava devrimini de 11’inci yıldönümünde selamladı.

RIHA’DA ÊZIDÎLERE YÖNELİK SALDIRILAR

Riha’da Êzidîlere yönelik saldırılar tepki gösteren Akın, “Buradan Urfa Valisi’ne seslenmek istiyorum; Urfa Valisi’nin görevi Êzidî yurttaşlarımıza sahip çıkmak, korucu çeteler karşısında onların can güvenliğini sağlamak ve aynı zamanda onların mallarını, mülklerini, mezarlarını korumaktır. Buradan bir kez daha Êzidî halklarımızla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Dayanışmamız sizlerledir” dedi.

LOZAN ANTLAŞMASI

Konuşmasında 100’üncü yıldönümünde Lozan Antlaşması’na dikkat çeken Akın, “Türkiye tarihinde inkarcılıkla, yok saymalarla, katliamlarla dolu bir yüzyıl geçti. Bununla yüzleşerek ancak yeni bir yüzyılı karşılayabiliriz. Bu yüzyılın eşitlikçi, demokratik, bütün kimlikleri kabul eden, çoğulcu, barış içinde yaşanabilecek bir yüzyıl olması gerekiyor” diye konuştu.

AĞIR BİR ŞİDDET VAR

Türkiye’de ağır bir şiddet yaşandığının altını çizen Akın, “Bu ülkede bu kadar ağır koşullarda bir de ağır bir şiddet var, kolluk kuvvetlerinin yasadışı terör şiddeti var. Bu şiddet Türkiye’nin her tarafında çok rahat bir şekilde uygulanır hale geldi” şeklinde konuştu.

Akın şunları ekledi: “Şiddet bitmiyor. Cumartesi Anneleri her hafta Galatasaray Meydanına çıkıyorlar ve AYM Cumartesi İnsanlarının haklarını kullanabileceğini söyledi buna rağmen yine yasadışı bir şekilde kolluk güçleri bu duruma müdahale ediyor. Cumartesi İnsanları orada gözaltına alıyorlar. Her Cumartesi günü bir gözaltı süreci ve şiddet yaşanıyor, avukatlarımıza ve vekillerimize de bu şiddet uygulanıyor. Bu şiddete artık daha fazla tahammül edilmesi mümkün değil bu şiddet sarmalından bir an önce vazgeçin bu ülkenin halklarının öfkesinin altında kalırsınız. Buradan iktidarı bir kez daha uyarıyorum.”

Akın, Akbelen’deki orman kesimi ve köylülerin direnişine işaret ederek, “Bu yapılan iş yasadışı. Mahkeme kimseye bu yetkiyi vermediği halde şu anda ormanlar hukuksuz şekilde kesiliyor” ifadelerini kullandı.

YENİDEN YAPILANMA

Akın son olarak Yeşil Sol Parti’nin kendisini yeniden kurmaya, tarihsel sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştığını belirterek şunları söyledi:

“Yaptığımız değerlendirme şudur, seçimlerden sonra beklentilerin karşılanmaması nedeniyle muhalefet moral bozukluğu içerisindedir. Ama bunun bir sınırı vardır. Biz Yeşil Sol Parti olarak omzumuzdaki sorumluluğu biliyoruz. Örgütlenmemizi ve çalışmamızı halkımızla buluşarak, yüzleşerek, eksiklerimizi gidererek kongremize doğru hızlı adımlar atıyoruz. Türkiye halklarına sesleniyoruz. Yeşil Sol Parti tarihsel sorumluluğun yerine getirmek için vardır, sokak boş değildir, sokak mücadeledir. Bu mücadeleyi birlikte yürütmek hepimizin tarihsel görevidir. Bu saldırılar karşısında teslim olmak, umutsuzluğa kapılmak söz konusu olamaz. Cesareti ve umudu hep birlikte yaratacağımızı biliyoruz. Yeniden geliyoruz, güçlenerek geliyoruz, buradayız ve hep birlikte değiştireceğiz.”