Amed’de halk Newroz için seferber oldu

Amed’de halk Newroz kutlamalarının finalinin organize edildiği alana akıyor.

Onlarca kentte “Dem dema serkeftinê ye” (Başarı zamanı) şiarıyla yapılan kutlamaların finali Amed’de gerçekleşiyor.

Kutlamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülük ediyor.

Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda gerçekleştirilen kutlama için kent genelinde halk harekete geçti.

Çevre il ve ilçeler ile köylerden de sabah saatlerinden itibaren yoğun bir akış var.

Bağlar’da halk yöresel kıyafetleri ile sokağa çıkarken bir çok noktada davul zurna sesleri duyuldu.

Çocuklar, gençler, yaşlılar, bir bütün olarak Newroz alanına akın ediyor. Yol boyunca araçlardan da Newroz şarkıları çalınıyor, kornalarla kutlama heyecanı ifade ediliyor.

Her yıl olduğu gibi atlılar da Newroz alanına doğru hareket ederken gözlendi.  Kentin birçok noktasında kitlesel halde Newroz alanına akın var.

Kayapınar ilçesinin Yenihal semtinde yüzlerce kişi “Bê serok jiyan na be”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları ile yürüdü.

Nerwroz Parkı’na ulaşan binlerce kişi ise beş ayrı koldan arma noktalarından giriş yapıyor.  

Aramalar sırasında, kalem, çakmak ve birçok kişisel eşyaya el konuldu.  

Polis arama noktalarında Kürtlerin geleneksel birçok kıyafetine de engel çıkardı. Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan ve çok sayıda gazeteci, giydikleri gelensel Kürt kıyafetleri nedeniyle alana alınmadı.

Uzun süren aramama kuyruğunda da binlerce kişi halay çekerken, sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar duyuldu.

Bu arada polis alana girerek, slogan atan gençleri gözaltına almaya çalıştı. Bunun üzerine halk kitlesel olarak polis barikatlarının üzerine yürüdü ve slogan atmaya devam etti.

Final Newrozu için akın sürüyor.

Sanatçılar Devrim Demir ve Özcan Ateş’in sunuculuğunu yapacağı Newroz kutlamasında, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürdistani İttifak Grubu adına Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî birer konuşma yapacak.