Amed’de irade gaspının ikinci yıldönümünde ‘kayyum’ tepkisi

AKP iktidarının Amed’de kayyım saldırısını başlatmasının ikinci yıl dönümünde görevi gasp edilen HDP’li belediye eşbaşkanları bir açıklama yaptı.

AKP iktidarı 23 Mart 2020’de kayyım saldırısı başlatmıştı. Bu irade gaspı politikası çerçevesinde Amed’in Eğil, Lice, Ergani ve Silvan belediyelerine kayyum atanmıştı.

Görevi gasp edilen HDP’li belediye eşbaşkanları partinin Bağlar'daki binasında bir açıklama yaptı.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ile bazı belediye eşbaşkanları ve meclis üyeleri açıklamaya katıldı.

Görevi gasp edilen Lice Belediyesi Eşbaşkanı Tarık Mercan, kayyumlarla Kürt halkının iradesinin yok sayıldığını ifade etti.

Mercan, AKP-MHP iktidarını “kötülüklerin ve hukuksuzlukların örgütlenmiş hali” olarak nitelendirdi.

Kayyumlarla birlikte belediyelerin karakola dönüştürüldüğünü ve halktan koparıldığını sözlerine ekleyen Mercan, "Demokrasi düşmanı ve bütün kötülüklerin örgütlenmiş hali ile ün kazanan AKP-MHP, faşizmi kurumsallaştırarak halkımızı nefessiz bırakmaya çalışmaktadır. Halkın seçilmiş temsilcileri olarak, bütün bu hukuksuzluklara karşı dün olduğu gibi bundan sonra da mücadelemizi sürdürecek ve direnişimizi büyüteceğiz” şeklinde konuştu.

Mercan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kayyımlar, atandıkları ilk günden itibaren kadın kazanımlarına, Kürtlere ve Kürtlüğe dair ne varsa hedef alarak, inkar ve imha siyasetinin yürütücüleri olmuşlardır. Belediye kaynakları halk yararına kullanılmak yerine yandaşa peşkeş çekilmiştir. Talan ve yağma düzeni kayyımlar eliyle vücut bulmuştur. Kentin seçilmiş temsilcileri olarak halkımızla beraber olduğumuzu, bu hukuksuzluklara karşı mücadelemizi daha güçlü bir şekilde sürdüreceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz.”

Görevi gasp edilen Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Kaya, "Yukarıdan bir karar geldiği için biz görevimize iade edilmedik. İktidardakiler gitmeden, kimse rahatlıkla görevini yapamaz ve görevine iade edilemez. Kayyımın verdiği kararları tanımıyoruz ve tanımayacağız" ifadelerini kullandı.