Amed ilçelerinde baskılara rağmen coşkulu kutlamalar

Amed’e bağlı ilçelerde polis baskılarına rağmen binlerce kişi Newroz kutlamalarında bir araya geldi. Silvan ve Ergani’de 19 kişi gözaltına alındı.

Kutlamalara Silvan, Ergani ve Çınar ilçelerinde gerçekleşti. Silvan'daki kutlama, Azizoğlu Meydanı'nda yapıldı.

Kutlama alanı HDP-DBP bayraklarıyla süslendi. Tertip Komitesi'nden Halime Söner, halkların Newroz'unu kutladı.

Görevi gasp edilerek yerine kayyum atanan Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak, "Kayyımlar eliyle halkımızın iradesi, dili ve kültürü yok edilmek istendi. Kürtlerin tarihine baksınlar; Asla boyun eğmeyiz. Mücadelemiz her alanda olacak" dedi.

Ardından sanatçı Rênçber Agirî sahne aldı. Alanda sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Polis Rençber Agirî'nin bazı parçalarına engel olmak istedi. Sanatçı Agirî, "Şarkılarımızı yasaklayamazlar, biz her zaman şarkılarımızı söylemeye devam edeceğiz" diyerek tepki gösterdi.  

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Kürt halkı hiçbir zaman zulmü kabul etmedi, bu saatten sonra da etmeyecektir" dedi.

HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun ise, polis ablukasına işaret ederek, "Sabahtan beri bizim burada toplanmamızı istemediler. Ama Farqîn cevap verdi” dedi.

Tecride dikkat çeken Tosun, "Tecrit ve Öcalan'a özgürlük demeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

SİLVAN’DA 10 GÖZALTI

Konuşmaların ardından sanatçı Baran Çelebi sahne aldı. Kutlamalara katılan 10 kişi gözaltına alındı.

ERGANİ'DE POLİS PROVOKASYONU VE GÖZALTILAR

Ergani'de bulunan Otogar Alanı'ndaki kutlamalar sırasında polis provokasyon yarattı ve kutlama öncesi alana girerek, "slogan attıkları" gerekçesiyle 8 kişiyi gözaltına aldı. Polis ayrıca çocukların Newroz alanına girişlerine engel oldu.

Gözaltılara tepki gösteren yaşlı bir kişi de "Biji serok Apo" sloganı attı. Sözkonusu kişi, darp edilerek gözaltına alındı.

Partililer, daha sonra HDP binası önünde açıklama yaptı. HDP İlçe Eşbaşkanı Zülküf Birgül, “Görüşmelerde olmamasına rağmen keyfi bir uygulamayla özellikle 15 yaş altı gençlerin alana alınmadı. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Bayramın, bayram havasında geçmesi için sağduyulu davranmaları gerekiyordu. Kutlama provoke durumuna getirildi" diye konuştu.

HDP Milletvekili Dersim Dağ ise, "Gençlerin coşku ve sevinçle alanı doldurmalarına tahammül edemediler ve gençlere saldırdılar. Ama buradan şunu söylüyorum, yarın milyonlarca genç duruşuyla, coşkusuyla, sevinciyle bugün gençlere yapılanların karşılığını Amed Newrozu'nda verecek” dedi.

ÇINAR

Çınar ilçesindeki kutlama Nûjiyan Parkı’na yapıldı. Yöresel kıyafetli kadın ve gençlerin ağırlıkta olduğu kutlama, halaylarla başladı.

HDP Amed il Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, kutlamada yaptığı konuşmada "Newroz barıştır, özgürlüktür, Botan'dır, Serhat'tır, Süleymaniye'dir, Qamişlo'dur. Kürtlerin birliğidir” dedi.

Atasoy, “Kürtler kazandığında Türkler de kadınlar da gençler de kazanacak" diye ekledi.

HDP'li İmam Taşcıer, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu'na gönderdiği deklarasyonu hatırlatarak, "Çözümün yolu diyalogdan geçer. Ancak bugün Sayın Öcalan üzerinde ve tüm siyasi tutuklular üzerinde tecrit var. Halkımız bu tecridi ve baskıyı kabul etmiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sahneye çıkmaya hazırlanan Koma Dengê Amara'ya "yöresel elbiseler giydikleri" gerekçesiyle izin verilmedi.