Abdullah Öcalan’ın özgürlük Newrozu

Amed’de Newroz kutlamasına katılanların sayısı bir milyonu aştı. DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, devlete seslenerek “Bu Newroz ‘Şimdi kazanma zamanı’ Newrozu’dur. Bu Newroz Sayın Öcalan’ın özgürlük Newrozu’dur. Newroz pîroz be” dedi.

Amed, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 21 Mart 2015’te çözüm deklarasyonunun okunmasından bu yana en görkemli Newroz kutlamasına tanıklık etti.

Polis barikatlarını ve saldırılarını aşarak alana ulaşan insanların sayısı bir milyonu aştı.

Newroz’da önce çıkan temel mesaj Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi oldu.

Sahne alan sanatçı Servet Kocakaya, 21 Mart 2017’de Amed Newrozu’nda polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut anısına ilk şarkısını seslendirdi.

Kürt halkını ulusal renkleri sarı-kırmızı-yeşil ve geleneksel kıyafetlerle renk cümbüşüne dönen meydanda sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı yükseldi.

Kutlamada bir konuşma yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kemal Kurkut’un katledilmesini hatırlatarak, “Kemal’i katledenler, mahkeme salonlarında suçsuz ilan edildi. Suçluları biliyoruz, bu sistemdir, faşist sistemdir, ırkçı sistemdir. Kürt halkına hesap vereceksiniz. Kemal Kurkut şahsında bütün Newroz şehitlerini saygıyla anıyorum” dedi.

Öztürk, Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 30 Ekim 2014 tarihli toplantısında karar altına alınan “Çöktürme Planı”nı da hatırlatarak şunları ifade etti:

“Kürtleri bitirmek isteyenler, gelip Newroz meydanına baksınlar. Kim diz çöktü görsünler. Halkımız diz çökmez. Katliamlardan, göçlerden geçtiler, bugün dillerini, kimliklerini koruyor. Kürt düşmanlığını kendinize yol eylediniz. Newroz meydanı onların bitişidir. Bu nedenle engellemeye çalıştılar. Annelerimiz, gençlerimiz özgürlük meydanına aktılar. Newroz bizim için varlık bayramıdır. Newroz bizim için tarihi mesajların verildiği meydanlardır. Her dönem böyle olmuştur. Gittiğiniz yol yol değil. Yanlışta ısrar ediyorsunuz. Sayın Öcalan’ın sesi, özgürlüğün, eşitliğin sesi oldu. Bu onların hesabına gelmedi. Kürt halkı ve demokrasi güçleri güçleniyor. İktidarları tehlikeye girdi. Savaşa, işgale başladılar. Rojava’da, Güney’de işgali sürdürüyorlar. Efrîn’den de Güney Kürdistan’da çıkacaksınız. Halkımız özgürleşecek. Kürdistan özgürleşecek.”

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Putin’in, Biden’in kapısına gitmeyin. Türkiye halklarının geleceğini satmayın. Kürtler direnmeye devam edecektir. Kürt Halk Önderi, Kürtlere yol gösterdi. Özgürlüğü, demokrasiyi, onurlu bir barışın anahtarı Sayın Öcalan’ın elinde. Yanlışlardan vazgeçin. Kürtleri tasfiye edeceğiz dediniz, siz tasfiye noktasına geldiniz. Kürt halkı diz çökmedi, işte bu meydanda. Kürt sorunu çözülmelidir.

Muhalefet partileri de demokrasinin yolunun Diyarbakır’dan geçtiğini söylüyor. İnsan biraz utanır. 7 yıldır Kürdistan’da yaşanmayan zulüm kalmadı. Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel, Tayyip Erdoğan geldi geçti. Karnımız bu laflara tok. Yalanlardan vazgeçin. Demokrasinin de özgürlüğün de yolu İmralı’dan geçer. Ne kendinizi, ne Kürt halkını kandırmayın. Kürtler size birçok şans verdi. Gelip oturacaksınız, Kürt sorununun çözümü için somut adımlar atmalısınız. Eski günler geçti. Kimseyi kandıramazsınız. Bu Newroz ‘Şimdi kazanma zamanı’ Newrozu’dur. Bu Newroz Sayın Öcalan’ın özgürlük Newrozu’dur. Newroz pîroz be.”