Amed, Van ve İzmir’de Adalet Nöbeti sürüyor

Tutsak yakınlarının Amed, Van ve İzmir’de başlattıkları Adalet Nöbeti eylemleri devam ediyor.

Aileler, hasta ve infazı yakılan tutsakların derhal serbest bırakılması için aylardır Adalet Nöbeti tutuyor.

AMED

Amed Barosu’nda yürütülen eylemin 128’inci gününde aileler Diyarbakır Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde bir araya geldi.

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER) ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) üyeleri ailelere destek verdi.

Polis açıklamaya katılan sivil toplum örgütü temsilcilerini bir süre engelledi ancak temsilciler ısrar ederek açıklamaya katıldı.

Eylemde konuşan tutsak yakını Herdem Merwanî, eylemlerinin 4 ayı aşkın bir süredir devam ettiğini hatırlatarak, "Bu zamana kadar ne Adalet Bakanı ne de siyasi partiler üstelerine düşeni yapmadılar. Bu yüzden çok geç olmadan bu talebin Meclis gündemine girmesi gerekiyor. Bu Türkiye’nin sorunudur. O yüzden acilen siyasi partilerin bu sorunu gündemlerine getirmeleri gerekiyor. Siyasi partilerin bir an önce Adalet Bakanı ile bağlantı kurarak, bu soruna çare bulması gerekiyor” dedi.

Tutsak yakını Nazime Boltan, "Bir an önce tutukluların cezaevinden çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

Eylemcilerden İnci Güler ise, ATK doktorlarına tepki göstererek,  “Diplomanızı aldığınızda ettiğiniz yemini unutmayın. Kanun ne ise çocuklarımıza da onu uygulasınlar” dedi.

 

Diğer bir tutsak yakını Reşahat Ada, "Hasta olanların bırakılmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz. Cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.  

VAN

Van Barosu’ndaki Adalet Nöbeti’nin 97’nci gününde eylemi, Van  F Tipi Cezaevi’nde tutsak olan Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur ve Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Sinan Karel’in annesi Zeynep Dayan sürdürdü.

Nöbeti, Serhat Göç Araştırma Derneği yöneticileri ziyaret etti. Ziyarette konuşan Serhat Göç Araştırma Derneği Eşbaşkanı Gülşen Kurt, “İktidarın politikaları, cezaevlerindeki hak ihlallerini artıyor ve tutsakların yaşam hakkını ihlal ediyor. Bizler, iktidarın bu politikalarını derhal değiştirip gözden geçirmesini ve hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Cezaevlerinde işkence ve ölümlerin son bulmasını istiyoruz. Adalet Bakanı, bir an önce annelerin seslerini duymalıdır” dedi.

Annelerin taleplerinin daha fazla sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizen Kurt, tüm sivil toplum kuruluşlarının anneler ile dayanışma içerisinde olmaları gerektiği çağrısında bulundu.

İZMİR

İzmir Barosu’ndaki Adalet Nöbeti 29’uncu gününde devam ediyor. Adalet nöbetini desteğe gelen yurttaş Hediye Korkut, “Anneler neden buradalar. Gelin bir dertlerini sorun. Onları yalnız bırakmayın. Biz hapisteki herkesin üzerindeki tecridin kaldırılmasını istiyoruz. Ayrıca hasta tutuklu Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Bütün siyasetçilerimiz rehin alınmış durumda. Onların da serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Korkut, tutsak yakınlarının sürdürdüğü eylemin vicdan sahibi herkes tarafından sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayarak, destek çağrısında bulundu.