Amed ve Şirnex’teki dört ilçede halkoylaması yeniden başladı

Amed’in Peyas, Farqîn ve Bismîl ile Şirnex’in Cizîr ilçesinde teknik nedenlerle ertelenen DEM Parti’nin halkoylaması yeniden başladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ilk kez belediye eşbaşkanları adaylarını halkoylaması ile seçiyor.

31 Mart yerel seçimlerinde Amed ve ilçelerinde gösterilecek belediye eşbaşkanları ve belediye meclisi adaylarının belirleneceği halk oylaması 14 Ocak günü başladı.

Bazı ilçelerde yapılan oylamada aday adayları ikinci tura kaldı. Merkez Peyas (Kayapınar) ilçesi ile Farqîn (Silvan) ve Bismîl ilçelerinde ise oylama teknik nedenlerle ertelenmişti.

Oylamaya bugün yeniden başlandı. Peyas ilçesindeki oylama Ayaz Elgance Düğün Salonu’nda yapılacak. Bu oylama için 24 sandık kuruldu.

Farqîn ilçesindeki oylama Gold Park Düğün Salonu’nda, Bismîl’de ise Zal Düğün Salonu’nda halkoylaması yapılıyor.

Oylamalara yoğun katılım gösteriliyor. Çok sayıda delege geleneksek Kürt kıyafetleri ile sandık başına gitti.

CİZÎR

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde de teknik aksaklıklardan dolayı ertelenen seçimler bu pazartesi günü Azizoğlu Düğün Salonunda başladı.

2 bin 433 delegenin oy kullanacağı salona 13 sandık kuruldu.

Halk oylaması bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken, Dem Parti, Parti Meclis (PM) üyesi Zeyat Ceylan’ın yaptığı açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti.

Mutlak tecridin kalkması için koşulsuz ve şartsız bir mücadelenin yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Ceylan, “Tecride karşı güçlü bir tutum sergilenmesi gerekir. Buradan bir kez daha diyoruz ki; Kürt sorunun muhatabı İmralı’dır” dedi.

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu da tecrit ve açlık grevlerine dikkat çekerek, “Kürt halkı olarak tecrit bitene kadar ve bu topraklarda demokratik, eşit yaşayana kadar da mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.

Bu konuşmalardan sonra 8’i erkek, 4’ü kadın olmak üzere toplamda 12 eşbaşkan aday adayı kendilerini tanıttı ve halkoylamasına geçildi.