Ankara Newrozu: Milyonlar boyun eğmiyor!

Ankara Newrozu'nda konuşan HDP'li Filiz Kerestecioğlu, "Boyun eğmeyen milyonlarız” dedi.

Çubuk Barajı kıyısında 1973'te direniş tohumları atılan Newroz'un merkezi olan Ankara'da da halk Anıtpark'ta bir araya geldi. İki ayrı arama noktasının kurulduğu Newroz alanına, kadınlar yöresel kıyafetleri ve zılgıtlarla giriş yaptı.

Newroz kutlamasına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Doğan Erbaş katıldı. Barış Anneleri ve gençlerin yoğun katılımının olduğu Newroz’a alan erken saatlerde doldu.

Sahneye Türkçe ve Kürtçe, “Newroz kutlu olsun”, “Newroz pîroz be” yazılı pankart asılırken, alan, Newroz’un çağrıcısı Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin bayraklarıyla donatıldı. Alanda sık sık, “Biji Newroz", "Newroz piroz be” ve “Biji berxwedana zindana” sloganları atıldı.

Ateşin yakılmasına engel olunan Newroz, saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunda kitle hep bir ağızdan, “Çerxa Şoreşê Marşı'nı okudu. 

Kutlamada konuşan Kerestecioğlu, kitlenin Newroz’unu kutladı. Alanları sadece burada değil Türkiye’nin her yerinde doldurduklarını söyleyen Kerestecioğlu, “Bu yıl hep beraber ‘kazanma zamanı’ diyoruz. Hep beraber kazanacağız. Dehak’lara karşı kadınlar, işçiler, Kürtler, Aleviler tüm halklar olarak Kawalarız hep beraber birleştik. Bugünün Kawa’sı HDP’dir. Bugünü Kawa’sı direnen halklar, işçiler kadınlardır. Nasıl Kawa boyun eğmediyse bugün de aynı şekilde boyun eğmeyen milyonlarız. Biz bu Newroz’a rehin alınan arkadaşlarımızın sesini yükseltiyoruz” dedi. Kerestecioğlu'nun cezaevinde tutulan siyasetçilerin isimlerini saydığı sırada kitle alkışlarla karşılık verdi.

'BİZ O ATEŞİ ÇOKTAN YAKTIK!'

Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutsakların sesini yükselttiklerini de ifade eden Kerestecioğlu, özgürlüklerini sağlayacaklarını söyledi. Kerestecioğlu, “Etrafında onlarca polis koruması varken gözleri önünde katledilen Deniz Poyraz için buradayız. Newroz’a giderken o güzel keman seslerini düşünen Kemal Kurkut için buradayız. Biz onların sesinin hiçbir zaman susmadığını biliyoruz. Onların sesiyiz, sesleri olmaya devam edeceğiz. Bugün burada ateş yakılması uygun değilmiş, yetkililer böyle buyurmuşlar” derken, kitle “yuh yuh” dedi. Kerestecioğlu, “Biz güleriz buna, çünkü biz o ateşi çoktan yaktın çoktan. Gençlerle, Kürtlerle, Alevilerle tüm halklar, inançlar, kadınlarla yaktık. Siz burada yaktırsanız ne olur yaktırmasanız ne olur. Biz o ateşi çoktan yaktık kimse söndüremez” yanıtını verdi.

Üçüncü yol siyaseti ve kurduğu demokrasi ittifaklarıyla halkın umudu olan HDP ile uğraştıklarını söyleyen Kerestecioğlu, “Bu yüzden kapatma davaları geliyor. Vız gelir davalarınız vız gelir. Kaç parti kapattınız yine dimdik ayaktayız yine dimdik ayakta olacağız. Newroz halay zamanı, birlikte geleceği kurma kutlama zamanıdır. Bu ülkede barışı hep birlikte kuracağız. Sadece Ukrayna’da barış istemek yetmez bu ülkeye de barış gelecek. Serkeftin” sözleriyle bitirdi. Kitle sık sık, alkış, zılgıt ve “Bijî berxwedana HDP”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını haykırdı.

Newroz kutlaması, Mehmet Atlı’nın sahne alması ve kitlenin sık sık “Bê serok jiyan nabe”, “PKK halktır halk burada” sloganlarının atılması ardından sona erdi.