Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar için eylem

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde, hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, "Tahliye edilmeliler" mesajı verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 589’uncusunu dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Tekirdağ 1 No’lu Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Ekim Polat’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Açıklama metnini ise İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Zeynep Yıldız okudu.

Yıldız, yalnızca 2023 yılı içerisinde Marmara Bölgesi hapishanelerinde 175 infaz yakma, 77 infaz yakma tehdidi,  26 denetimli serbestlikten yararlandırılmama, 77 uzun tutukluluk, 57 keyfi disiplin cezası, 12 tahliyelerin keyfi olarak engellenmesi olayının yaşandığını söyledi.

Tekirdağ 1 No’lu Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Ekim Polat’ın durumuna dikkat çeken Yıldız, kalp ritim bozukluğu, KOAH, kemik erimesi, Akromegali ve Hipofiz Hormon Dengesizliği gibi birçok hastalığına vurgu yaparak, Polat’ın tedavi hakkının engellendiğini belirtti.
Polat’ın sağlığının tehdit altında olduğunu söyleyen Yıldız, Polat’ın acilen tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.


ANKARA
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için eylemlerinin 461’inci haftasında bir kez daha bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya gelen inisiyatif üyeleri adına İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen konuştu.

Çevirmen, "İnsan Hakları Derneği olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla hapishanelerde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunmaktadır. Bu hastaların içerisinde, ileri yaşta ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek durumda olanlar hapishanelerde ısrarla tutulmaya devam edilmektedirler” dedi.
Çevirmen, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak bulunan Özge Özbek, yine Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsak bulınan Rîhan Kavak Özbek, Selver Yıldırım, Pınar Tikit’in durumunun ağır olduğunu belirtti, tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi.