Antep’te onbinler Newroz’da buluştu: Sorun üreten sistem değişecek!

Antep’te düzenlenen Newroz kutlamasına onbinlerce kişi katıldı. Kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılacağı ve sorun üreten sistemin değişeceği mesajı verildi.

Antep’te kutlamanın yapıldığı alan HDP flammaları ile süslendi. Geleneksel kıyafetlerin gözlendiği kutlamada, "68 ruhuyla gençlik her yerde" pankartı dikkat çekti.

Özellikle gençler ağaçlara tırmanarak "Biji Serok Apo" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarını attı.

HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, yaptığı konuşmada cezaevlerindeki tutsakları selamlayarak "Bizlere bitti diyenler bitiyor. Bu halk asla bitmez. Bugün Newroz alanında bizi bitirenlere cevap veriyoruz. Mazlum Doğan'ın 'Yaşamak direnmektir' deyimiyle direniyoruz. Şimdi kazanma zamanı" dedi.

Eşbaşkan Ayten Kaya ise "Artık bıktık yeter. Biz kadınlardan elinizi çekin. Bir kocanın, bir babanın kurşunlarıyla ölmek istemiyoruz" tepkisinde bulundu.

Kutlamaya 3 Kasım 1992'de katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Antep İl Başkanı Abdulsamet Sakık'ın kızı Pınar Sakık da katıldı. Sakık, "Bir zamanlar acısıyla gittiğim Antep'te olmak güzel. Sizleri babamın ve yoldaşlarımın anısıyla selamlıyorum. Direnişinizi ve Newroz'unuzu kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Bu konuşmalardan sonra HDP İl Gençlik Meclisi tarafından oluşturulan Dengê Gel erbane grubu sahne aldı.

Ardından sahne programı kapsamında HDP Kadın Meclisi üyesi Gülcihan Şimşek söz alarak, "Zaman kadın zamanıdır” dedi ve ekledi: “Alanlarda, zindanlarda direniyoruz. AKP-MHP 'Kürt yok, kadın yok' diyor. Biz de diyoruz ki bu söylemlerinize en güzel cevap Newroz alanlarıdır. Kürt halkının birlikteliği bizler için çok önemlidir.”

Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) MYK üyesi Feyaz Çakmak "AKP-MHP iktidarı şiddetle ülkeyi yönetmeye çalışıyor. Ama hiçbir güç bunu başaramamıştır. Gençlerin mücadelesi buna izin vermeyecektir. Bu düzen böyle gitmeyecektir. Sarayın en büyük korkusu bugün HDP'dir” dedi.

Çakmak, “HDP için mecali kalmamış diyenler bu meydanlara baksınlar. Antep Meydanı'na baksınlar. Antep iradesine sahip çıkmıştır. Bugün AKP-MHP'nin sonu geliyor" şeklinde devam etti.

Sanatçı Şerzat'ın seslendirdiği parçalarla devam eden Newroz'da bir konuşma yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul konuştu. Alanı dolduran on binlere seslenen Toğrul, mecal görmek isteyenleri Antep Newrozu'na bakmaya çağırdı. Toğrul, "Antep'i baskıyla, zorla, gözaltılarla susturacaklarını sananlar Newroz alanına baksın" dedi.

Saldırıların HDP’yi geriletemeyeceğini vurgulayan Toğrul, tecride de dikkat çekerek, "Tecrit politikalarıyla ülkeyi tecrit alanına çevirenler bilsinler ki biz bu tecridi kıracağız. Cezaevlerini ölüm evlerine dönüştürenler bilsinler ki yoldaşlarımızı özgürleştireceğiz. Bugün Aysel Tuğluk'un hafızasına Antep halkı sahip çıkacak. Hasta tutsakların serbest kalması için buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bize zulmedecekler diye ülkeyi açlığa, yoksulluğa mahkum edenler, gidecekler. Buradan söylüyoruz onlar gidecekler" şeklinde konuştu.

Meselenin iktidarın değişme meselesi değil, sorun üreten sistemin değişmesi olduğunu ifade eden Toğrul, “Bunun yolu da 3'üncü ittifaktır. Hep birlikte bu yolu gürleştireceğiz. Antep halkı Karayılanların tohumlarıdır. Antep halkı Newroz'un yaşam gücüyle bir kez daha buradadır” dedi.

 Newroz, Mikail Aslan'ın seslendirdiği şarkılarla devam etti.