Asım Demir tahliye edilmiyor

30 yıllık tutsak Asım Demir’in tahliyesinin ikinci kez ertelendiğini söyleyen eşi Hediye Demir, infazlarını tamamlayan tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Asım Demir (66) infazı tamamlanmasına rağmen tahliye edilmiyor. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, pişmanlık dayatmasını reddeden Demir’in tahliyesini ikinci kez üç ay erteledi.  

Asım Demir’e, 1992’de 40 günlük gözaltı sürecinden sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. Demir, Mûş’ta iki yıl, Antep’te 13 yıl, Midyat’ta 5 yıl, Ordu’da 8 yıl tutulduktan sonra 2021’de Giresun Espiye L Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi. 18 aydır burada tutulan Demir, infazı tamamlanmasına rağmen tahliye edilmiyor. Demir’in tahliyesi pişmanlık dayatmasını kabul etmediği için Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla önce Mart’ta, ardında da Haziran’da üç ay ertelendi. 

Eşi Hediye Demir, eşinin cezaevi yönetiminin yoğun baskısına maruz kaldığını belirterek, infazını tamamlamasına rağmen bırakılmamasının haksızlık olduğunu söyledi. Demir, “Bu hukuksuzluk bir an önce son bulmalıdır. 30 yıllık tutsak ve cezası bitti. Pişmanlık dayatması, insanlık onuruna aykırıdır. Tüm tutsaklar serbest bırakılmalı” dedi.