Aslan: Temsili değil, kitlesel destek olmalı

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, temsili düzeyde bir dayanışma gördüklerini belirterek, halbuki kitlesel bir sahiplenme ve destek beklediklerini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, sadece Sivas özelinde değil Alevilerin uzun yıllardır yürüttüğü eşit yurttaşlık mücadelesinde kendine muhalif diyenlerin doğrudan desteğini göremediklerini belirtti. 

ANF’ye konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, Madımak Katliamı'nın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen faillerin adalet önünde hesap vermediğini hatırlatarak, katliama dair esas davanın zaman aşımına uğradığını, devam eden davada yalnızca üç firari sanığın yargılandığını söyledi. Aslan, 14 Eylül'de duruşması görülecek bu davanın da zaman aşımı tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını belirtti. 

GERÇEK ADALETİ BİZ SAĞLARIZ

Madımak Katliamı'na dair hukuki süreçte mahkemelerin tavrını devletin niyetinin belirlediğine dikkat çeken Aslan, şöyle devam etti: "Göstermelik olarak işletilen mahkemelerde hukuk adalete hizmet etmiyor. Gerçek failler ancak bizlerin mücadelesiyle ortaya çıkartılıp yargılanacak, yüzleşme de mücadeleyle sağlanacak. Alevilerin eşit yurttaşlık talepleri nettir. Sivas öncesinde ve sonrasında yaşanan tüm katliamlar için devlet nezdinde yüzleşme yaşanmasını ve özür dilenmesini, Madımak Oteli'nin bir Utanç Müzesi olmasını, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını ve Diyanet İşleri Başkanlığının lağvedilmesini, cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasını istiyoruz. Mücadelemize bu koşullar sağlanana ve adalet tesis edilene kadar devam edeceğiz."

KİTLESEL DESTEK OLMALI

Alevilerin uzun yıllardır yürüttükleri eşit yurttaşlık mücadelesinde kendini aydın, sol ve sosyalist olarak tanımlayan kesimler tarafından yalnız bırakıldığını savunan Aslan, 30. yıl anma organizasyonunda da aynı tablo ile karşılaştıklarını söyledi. Belirli yapılar dışında kalan ve kendini muhalif olarak tanımlayan kesimlerin temsili olarak alanda bulunduklarını, kitlesel ve sahiplenici bir tavırda buluşmanın zor olmadığını dile getiren Aslan, şunları ifade etti: "Sadece Sivas özelinde değil, Alevilerin uzun yıllardır yürüttüğü eşit yurttaşlık mücadelesinde kendine muhalif diyenlerin doğrudan desteğini göremiyoruz. Siyasi partiler, Alevi vekiller aracılığıyla temsili bir dayanışma içerisinde bulunuyorlar. Alevilerle hiçbir zaman kitlesel bir dayanışma sağlanmıyor. Bu yıl da alanda gördüğümüz tablo budur. Hep belirli bir mesafede durma anlayışı var. Temsili düzeyde katılmanın ne bizlere ne de bu ülkede yaşayan ötekileştirilmiş ve yok sayılmış diğer kesimlere faydası var. Bu ülkedeki Kürt sorununu Türkler dillendirmediği sürece, Alevilerin yaşadığı hak ihlallerini Sünniler ve Alevi olmayan diğer muhalif kesimler dile getirmediği sürece bizim hak ve özgürlük mücadelesinde ilerlememiz mümkün değil."

YIL SONUNA KADAR ETKİNLİKLER SÜRECEK

Madımak Katliamı'nın 30. yıl anma etkinlikleri kapsamında Alevi kurumlarının yıl sonuna kadar sürecek bir etkinlik programını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde oluşturulan komisyonun gerçekleştireceğini aktaran Aslan, kitlesel katılım çağrısı yaptı.