Avrupa'daki Kürtler kimyasal saldırıya karşı eyleme kalktı

Avrupa'da yaşayan Kürtler, Türk ordusunun kimyasal saldırılarına karşı harekete geçti. Birçok şehirde gerçekleştirilen eylemlerle saldırılar protesto edildi.

HANNOVER

Kürt gençleri kimyasal silah saldırılarını protesto etmek için Almanya'nın Hannover kentinde afiş asma ve yazılama gerçekleştirdi. 

 

LAVRİO

İşgalci Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Gerillası'na karşı kimyasal silah kullanması, Yunanistan Lavrio'da protesto edildi. Kürt Kültür Merkezi ve TCŞ öncülüğünde yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.

 

23:02

STUTTGART

Faşist Türk devletinin gerilla alanlarına yönelik kimyasal silahlarla düzenlediği saldırıları kınamak amacıyla Almanya'nın Stuttgart şehrinde bir eylem gerçekleştirildi. TJK-E tarafından örgütlenen eylemde Kürtler ve dostları Kobanê meydanında bir araya geldi. 

Eylemde sık sık "terörist Erdogan" sloganları attı ve Avrupa'nın sessizliğini kınadı. 

 

 

 

22:31

CENEVRE


İşgalci Türk devletinin kimyasal ve zehirli gazlarla Medya Savunma Alanları'na yönelik saldırı sonucu 17 gerillanın katledilmesine tepki gösteren Kürdistanlılar Cenevre kentinde bir yürüyüş düzenledi.

Ciwanên Têkoşer (TEKO-JIN) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde merkez postane önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları kimyasal silah kullanımını teşhir eden beyaz tulum ve maskeler takarak sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün ardından merkez tren istasyonu içerisine giren eylemciler gerilla direnişinin sahiplenildiği sloganlarla oturma eylemi düzenledi. Cenevre Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Erdal Atasoy tarafından yapılan konuşmalarda Kürt halkı için tarihsel bir süreç yaşandığında dikkat çekilerek "İşgalci Türk devleti Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik başdurduğu insanlık ve savaş suçlarını sürdürmektedşr. Kürt halkı için tarih bir süreç içerisine girmiş bulunmaktayız. Türk devletinin kimyasal ve zehirli gaz kullanımını teşhir bulunduğumuz her alanda teşhir etmeyi ve gerilla direnişini sahiplenmeyi sürdüreceğiz."

Atasoy yarın Birleşmiş Milletler (BM) önünde insanlık ve savaş suçlarını bir kez daha teşhir edeceklerini belirterek "BM önünde yarın yapacağımız eyleme başta Kürt halkı ve dostları olmak üzere tüm demokrasi çevrelerini Kürt halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz."

Yapılan çağrı sonrası eylem sloganlarla sonlandırıldı.

22:28

LONDRA


Britanya Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ/TekoJIN)'ın çağrısı üzerine kimyasal saldırıları protesto etmek için Wood Green Kütüphanesi önünde eylem düzenlendi. Eyleme start verilmeden bugün Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı tarafından kimyasal silah saldırılarıyla şehit düşen 17 gerillanın şahsında tüm Kürdistan devrim şehitleri için eylemciler bir dakika saygı duruşu gerçekleştirdi.

Eylemde Tevgera Ciwanên Şoreşger adına konuşma yapan Çekdar Amara, PKK hareketinin 50 yıldır her alanda yürüttüğü muazzam mücadeleyle, şehitlerinin ruhuyla düşmana karşı taviz vermediğini, Avrupa'da yaşayan Devrimci Kürt Gençlik Hareketleri olarak da bu saldırılara karşı sessiz kalmamakta ısrarcı, devrimci halk savaşı temelinde eylemsellik yürütmekte kararlı olacaklarını vurguladı.

Kürt Halk Meclisi adına konuşan Ercan Akbal saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada Kürt halkı ve öncüleri olarak devrimci çizgimizin faşizme karşı tüküren Amed zindanı direnişlerinin olduğunu, 50. yıldır Önderliksel duruşla 23 yıldır İmralı'da direnen Rêber APO'nun paradigması esasına dayandığı gerçeğini vurguladı. Eylem "Bijî berxwedana gerilla", "Bijî berxwedana PKK", "Turkish troops out of Kurdistan", "Terrorist Turkish state" sloganlarıyla devam etti.

Eylem Çerxa Şoreşe marşı söylenerek eylem son buldu.

22:22

GRIGNY (PARIS)


Fransa’nın başkenti Paris’in Grigny banliyösünde TCŞ üyesi gençler işgal saldırılarına karşı protesto eylemi gerçekleştirdi.

TCŞ öncülüğünde bir araya gelen gençler Önder APO ve PKK bayrakları taşırken, kimyasal silahları kınayan pankartlar taşıdı.

Yaklaşık bir saat süren yürüyüş Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Grigny Merkezi Tren İstasyonu güzergahında gerçekleşti.

Sık sık  „Bimre Xiyanet“ ve „Bijî Berxwedana Gerîla“ sloganı atan gençler faşist TC’nin işgal saldırılarına karşı öfke yağdırdı.

 

22:06

MARSİLYA


Marsilya’da bugün kimyasal ile şehit düşen 17 gerilla için Marsilya DTM'nin acil eylem çağrısıyla yüzlerce kişi Avrupa temsilciliği önünde bir araya gelerek iki saat boyunca oturma eylemi gerçekleştirdi. 

Saat 18'de Avrupa Birliği temsilciliği önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları şehit düşen 17 gerillanın fotoğrafların bulunduğu pankartı temsilcilik önüne astı.

Eylem boyunca "Katil TC", "Barbar TC, İşbirlikçi Avrupa" sloganlarını attı. 

 

21:38

MONTPELLIER VE DRAGUIGNAN


Gerilla alanlarına yönelik TC ordusu tarafından yapılan silahlı saldırıyı protesto etmek için Montpellier ve Draguignan şehirlerinde de Kürt halk sokağa indi. 

Her iki şehirde gerçekleştirilen eylemlerde Türk ordusunun kimyasal saldırıları kınandı ve tüm Kürdistanlıların alanlara çıkması çağrısı yapıldı.

 

21:34

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf şehrinde YJK-E Düsseldorf ve Duisburg Aysa Yüksel Kadın Meclisi öncülüğünde merkez tren istasyonu önünde bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Düsseldorf, Duisburg bölgesindeki Kürt yurtseverlerinin yoğun olarak katıldığı eylemde faşist Türk devleti kınandı. 

 

21:28

MÜNİH


Almanya'nın Münih şehrinde Türk devletinin kimyasal katliamı bir eylemle protesto edildi. Şehir merkezinde bir araya gelen eylemciler şehit düşen gerillalar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Eylemde Almanca okunan bildiride kimyasal silah kullanımının insanlık suçu olduğuna dikkat çekildi. 

Eylemde sık sık "Katil Erdoğan" sloganları atıldı. 


21:09

BERN

Bern’de Kürdistanlılar kimyasala karşı alanlara çıktı 

İsviçre’nin Bern Kantonunda Bahnhof Meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar Türkiye Cumhuriyeti’nin Medya Savunma Alanlarında kimyasal silah kullanmasını protesto etti. Zap, Avaşîn ve Karker alanında kimyasal silah sonucu şehit düşen 17 gerillanın fotoğraflarını taşıyan Kürdistanlılar sık sık “Bijî Berxwedana Gerilla”, “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Türkiye’nin kimyasal silah kullandığına dair Almanca hazırlanan bildiriler dağıtan Kürdistanlılara İsviçreli enternasyonalistler de destek verdi. Kürdistan Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra konuşmalar yapıldı. 

Bern Şehit Atakan Mahir Meclisi adına söz alan Burhan Karakoç uluslararası topluma seslenerek, “Daha ne kadar bekleyeceksiniz? Hangi kanıtı size sunalım? Her şey gayet açık değil mi? Türkiye devleti kimyasal silah kullanıyor. Neden karşı çıkmıyorsunuz. Devletimiz olmadığı için mi? Bizim direnişimiz ve insanlığımızı görmezden gelmeye ne kadar devam edeceksiniz?” dedi. 

Türk devletinin iyi tanıdıklarını vurgulayan Karakoç, Türk devletinin vahşi ve ahlaksız saldırılar gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Karakoç’un konuşmasından sonra Almanca hazırlanan basın metni okundu. Enternasyonalistler adına yapılan konuşmalarda ise gerillalar için gaz maskesi toplama kampanyası başlatıldığı dile getirildi. 

Kürdistanlılar daha sonra sloganlarla İsviçre Parlamentosu önüne kadar yürüdü. 

20:58

VILLIERS LE BEL

Villiers Le Bel halk meclisi ve TJK-F’nin çağrısı üzerine Villiers Le Bel banliyösünde toplanan yüzlerce Kurdistanlı, işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarında ki kimyasal saldırılarına karşı alanlara çıktı. Villiers Le Bel banliyösünden DTKM’ye kadar süren yürüyüşte sık sık "Şehîd namirin” "Bijî Berxwedana Gerilla” “Bijî Serok Apo” “Jin Jiyan Azadî” sloganları atan kitle DTKM önünde basın açıklaması ile eylemini sürdürdü. 

 

Villiers Le Bel halk meclisi adına konuşan Şiyar Gimgim; “aylardır süren işgal operasyonlarından sonuç alamayan işgalciler, kimyasal yöntemlere başvuruyorlar. Dünyada yaşanan hiç bir savaş bu denli yürütülmemiş hiç bir devlet bu sıklıkla kimyasal silah kullanmamıştır. Onursuz bir savaş yürüten Türk devletini ve sessiz kalan uluslararası güçleri kınıyor ve bir kez daha söylüyoruz; Gerilla kazanacak, mücadelemiz kazanacak, direniş kazanacak, işgalci Türk devleti yıkılacak. Tüm halkımızı gerillanın emsalsiz direnişini etrafında kenetlenmeye çağırıyorum” dedi.

20:51

FRANKFURT


Almanya'nın Frankfurt kentinde yaşayan Kürdistanlılar kimyasal silahların kullanımına tepki gösterdi. 

Frankfurt Hauptwache'de bir araya gelen DKTM, YJK-E, Yeni Demokratik Gençlik (YDG), Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Almanya Marksist-Leninist Partisi (MLPD) Almanya Demokratik Halklar Federasyonu (ADHF)  Türk devletinin Kürdistan'da uyguladığı kimyasal silahların kullanılmasını protesto ederek uluslararası muhatap kurumlarin bir an önce harekete geçmesi için çağrı yaptı. 

 

OPCW ve Avrupalı kurumların sessizliğine dikkat çeken açıklamada Türk devleti bu sessizlikten yararlanarak kimyasal silahlar ile toplu katliamlar yapmaya devam edecek denildi. Basına servis edilen görüntülerin içler acısı olduğu vurgusu yapan Kürdistanlılar OPCW'yi göreve çağırdı.

Yaşananlar karşısında "insanlık adeta göz göre göre yok ediliyor önemine dikkat çeken Kurdistanlilar vijdan sahibi olan herkesimi göreve çağırdı. 

 

20:41

ZÜRİH


Beritan Kadın Meclisi ve CDK Zürih'in çağrısıyla merkez tren istasyonu içerisinde bir araya gelen her kesimden Kürdistanlı ve dostları burada bir miting düzenleyerek Türk devletinin kimyasal silah kullanımını teşhir ettiler.

Almanca basın metninin okunduğu eylemde kurumlar adına konuşmalarla devam eden eylem gerilla direnişinin sahiplendiği uzun süre atılan sloganlarla sonlandırıldı.

20:36

BASEL


Claraplatz'ta Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) ile Ronahî Kadın Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen Kürtler ve dostları düzenledikleri eylemle gerilla mücadelesini sahiplenerek Türk devletinin kimyasal silah kullanımını protesto etti. 

Kimyasal ve zehirli gaz kullanımı sonucu şehit düşen 17 gerilla şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. 

CDK Basel Eşbaşkanı Nejla Dersim eylemde yaptığı konuşmada Kürt halkına  yönelik insanlık ve savaş suçlarına bir yenisini daha ekleyen Türk devletinin kimyasal silah kullanmasına karşı uluslararası kurumların sessizliğinin kabul edilemeyeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Medya Savunma Alanları'na yönelik sürdürülen insanlık dışı, savaş suçlarının tüm dünyanın gözleri önünde kimyasal ve zehirli gaz kullanılarak devam etmektedir. Kürt halkının çocuklarına yönelen bu suçlara karşı uluslararası kurum ve devletlerin suskunluğunu kabul etmiyoruz. Kürdistanlılar ve dostları olarak tüm demokrasi çevrelerini Kürt halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz."

Dersim'in konuşması sonrası Almanca bildiri okundu. Daha sonra Türk devletinin kimyasal silah kullanımına karşı oturma eylemine geçen Kürdistanlılar katliam saldırılarının teşhir edildiği sloganlarla eylemlerini sonlandırdı.

20:28

KOPHENAG


Saat 16'da Kopenhag’ta yaşayan Kürdistanlılar faşist işgalci Türk devletinin gerillaya karşı yoğun bir şekilde kimyasal silahlarla işlediği savaş suçlarına karşı Birleşmiş Milletlerin önünde bir  protesto mitingi gerçekleştirdi.

Eylemde sık sık “Kahrolsun faşist sömürgeci Erdoğan", "Yaşasın Werxelê ve Avaşîn'ın direnişi", "Kimyasal silah kullanmak suçtur", "Sessiz kalmak suçtur-ortak olma” sloganları atıldı.

 

20:20

FREIBURG


İşgalci Türk devletinin gerillaya karşı yoğun bir şekilde kimyasal silahlarla işlediği savaş suçlarına karşı Almanya'nın Freiburg kentinde yaşayan Kürtler ve dostları protesto eylemi düzenledi. Uluslararası kurumların göreve çağrıldığı protesto eyleminde "Faşist Erdoğan", "Katil Erdoğan", "Bijî berxwedana gerilla" sloganları atıldı. 

 

20:12

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 17 gerillanın kimyasal silahlarla katledilmesini kınamak amacıyla bir eylem gerçekleştirildi. Acil eylem çağrısıyla buluşan çok sayıda eylemci Herrengasse'deki AGİT merkezinden Stephanplatz'a kadar yürüdü. Eylemciler burada katliamı kınayan sloganlar attı. 

 

20:04

HAMBURG


Faşist Türk devletinin gerila alanlarına yönelik kimyasal saldırılarını kınamak amacıyla Hamburg'da bir protesto mitingi düzenlendi. Hamburg Demokratik Toplum Merkezi ve Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bileşenleri tarafından yapılan mitinge Almanlar ve Türkiyeli devrimci örgüt  taraftarları da destek sundu. Hamburg Merkez tren istasyonu önünde yapılan protesto mitingi yaşamını yitiren gerillalar için saygı duruşu ile başladı.Almanca okunan bildiride kimyasal bombaların Avrupa menşeli olduğuna dikkat çekilerek bu devletlerinde insanlık suçuna ortak olduğu belirtildi.


Protesto mitingine katılan Kürdistanlılar kimyasal saldırılarda yaşamını yitiren gerillaların posterlerini taşıyarak sık sık "Şehit Namırın" "Biji Berxwedana Gerıla" "Kürdistan Faşizme Mezar Olacak" sloganları attılar.

Protesto mitingi devrimci marşlarla sona erdi.

19:57

BORDOEAUX


Fransa'nın Bordoeaux şehrinde de Kürtler kimyasal saldırılara karşı ayaktaydı. Acil çağrıyla tooplanan Kürtler Türk devletini kınayan sloganlar atıyor. Bordoeaux'taki eylemlerin gece geç saatlere kadar süreceği bildirildi. 

 

19:52

KİEL


Almanya'nın Kiel kentinde faşist Türk devletinin Kürdistan'a yönelik kimyasal silah saldırıları protesto edildi. 

Kurdistan Solidarität ve Kurdische Gemeinde tarafından organize edilen eyleme Die Linke, Defend Kurdistan, Kiel Alevi Derneği, Kürdistanlılar ve Alman dostları katıldı. 

Eylem, Kiel Merkez Tren istasyonu önünde gerçekleşti. 


Eylemde yapılan konuşmalarda, faşist Türk devletinin iki ayı aşkın bir süredir Kürdistan'da kimyasal silah kullandığını ve art arda yapılan birçok saldırı sonucu 17 gerillanın katledildiğini belirtmiştir. Eylemde ayrıca kimyasal silah kullanımının insanlık suçu olduğu ve buna karşı uluslararası kamuoyu oluşturulması gerektiği vurgulandı. 
 

19:42

DARMSTADT

Darmstadt'taki çok sayıda Kürt, şehir merkezindeki Luisenplatz'da buluşarak Türk devletinin kimyasal saldırısını kınadı. Almanca bildirilerin okunduğu mitingde Türk devletinin saldırıları lanetlenirken sık sık "Biji gerilla", "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı. 

 

19:28

MANNHEIM


Almanya'nın Mannheim şehrinde çok sayıda Kürt kimyasal saldırıya karşı bir mitingde bir araya geldi. Şehir merkezinde gerçekleştirilen mitingde Almanca ve Kürtçe bildiriler okundu. Mitingde konuşan Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız, gerilla direnişi karşısında çevresiz kalan Türk devletinin barbarlıkta sınır tanımadığını belirterek, vahşet ve insanlık dışı uygumaların Türkiye Cumhuriyetinin genlerinde olduğunu söyledi. 

Eylemciler mücadeleyi yükselterek gerillaya sahip çıkmanın tüm yurtsever ve onurlu Kürt halkı ve dostlarının görevi olduğunu vurguladı. 

Eylem sloganlarla sona erdi.