Avukatlar: Gözaltında mülakat adı altında ifade almaya çalışıyorlar

Vatan Emniyet’te tutulan Barış Anneleri, TJA aktivistleri, MKM sanatçıları ve Kadın Zamanı Derneği Başkanı ile görüşen avukatlar Esra Kılıç ve Leyla Kaya, polislerin mülakat adı altında müvekkillerinden ifade almaya çalıştıklarına dikkat çekti.

İstanbul’da 16 Ocak’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Barış Anneleri, Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan, TJA aktivistleri, MKM sanatçıları ile DEM Parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadının gözaltı süreci 1 gün daha uzatıldı. Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Barış Anneleri’ni, TJA aktivistlerini ve Dilek Başalan’ı ziyaret eden avukat Esra Kılıç ve Leyla Kaya ANF’ye konuştu. Avukatlar, gözaltında olanların mülakat adı altında zorla ifadelerinin alınmaya çalışıldığına dikkat çekti.

‘FARKLI DOSYALARDAN ALARAK ALGI YARATMAYA ÇALIŞMIŞLAR’

Kadın Zamanı Derneği yöneticisi de olan Avukat Esra Kılıç, 16 Ocak günü gittikleri Vatan Emniyet’te 24 saatlik avukat görüş yasağı ve dosyalarda gizlilik kararı olduğunu öğrendiklerini söyledi. Müvekkillerinin farklı farklı dosyalardan gözaltına alındığına dikkat çeken Kılıç, “Türkiye çapında yapılan operasyonda insanları farklı farklı dosyalardan alarak algı yaratmaya çalışmışlar. Mesela derneğimiz başkanı Dilek Başalan’ın dosyasını 2021’de açmışlar ama bugüne kadar tutmuşlar. Ancak gizlilik kararı getirildiği için dosyaların içeriği hakkında herhangi bir bilgi edinemedik. Dosyaların içeriği farklı olduğu için muhtemelen farklı suçlamalar isnat edilecek. Ancak ifadeleri alındığında bir fikir edinebileceğiz ama delillere ulaşabilmek için, gizlilik kararı nedeniyle iddianamenin hazırlanmasını beklemek zorunda kalacağız” dedi.

‘KADIN HAREKETİNDEN KORKTUKLARINI BİR KEZ DAHA GÖRDÜM, DEDİ’

Müvekkili Dilek Başalan ile yaptığı görüşmede, polislerin mülakat adı altında gözaltındakileri çağırıp zorla ifade almaya ve delil toplamaya çalıştığını öğrendiğine dikkat çeken Esra Kılıç, şöyle konuştu: “Avukatı olmadan ifade vermeyeceğini belirtmesine rağmen polisler Dilek’ten mülakat adı altında kayıt dışı ifade almaya çalışmışlar. O da konuşmamış onlarla. Morali gayet iyiydi, ‘Birkaç gün içerisinde çıkacağım, sorun yok, çalışmalarımıza devam edeceğiz’ mesajını vererek, ‘Kadın hareketinden ne kadar korktuklarını bir kez daha gördüm’ dedi.”

‘BASKILAR BİZİ YILDIRAMAYACAK!’

Keyfi operasyonlarla Kürt Kadın Hareketi’nin kriminalize edilmeye çalışıldığını vurgulayan Esra Kılıç, kadınların siyasette aktif bir biçimde yer almasının, çalışmalardaki kararlılıklarının erkek iktidarı korkuttuğunu kaydetti. Kadınların her zaman en güçlü bir şekilde taleplerini dile getirdikleri için her dönem hedef olduklarını belirten Esra Kılıç, toplumu kıskaç altına almaya çalışan iktidarın önce kadınları sindirmeye, kazanımlarını yok etmeye çalıştığını belirtti. Baskılar, gözaltılar ve tutuklamaların kadınlara geri adım attıramayacağının altını çizen Esra Kılıç, “Dirençliyiz ve baskılar bizi yıldıramayacak, mücadelemiz hız kesmeden sürecek” vurgusunda bulundu.

‘SEÇİM ÖNCESİ KADIN HAREKETİNİ KRİMİNALİZE ETMEYE ÇALIŞACAKLAR’

Gözaltılarla görüşen ÖHD’li avukatlardan Leyla Kaya, emniyet ifadelerinin bugün başlayacağını aktardı. İfadeler başlamadan polislerin müvekkillerinden mülakat adı altında zorla, avukatsız ifade almaya çalıştıklarına dikkat çeken Leyla Kaya, polislerin sürekli nezarethanelere gelip, “Avukat geldi“, “Parmak izi alacağız” diyerek müvekkillerini kandırmaya uğraştıklarına işaret etti. Leyla Kaya, “Görüştüğüm bir Barış Annesi bana polislerin kendisini ‘Avukat geldi’ diyerek kandırmaya çalıştıklarını aktardı. TJA’yı biliyor musun? TJA’nın Kadın Zamanı Derneği ile bir alakası var mı? Şu kişiyi tanıyor musun? şeklinde sorular sorarak, aleyhlerine kullanmak üzere dosyaya koymaya çalışıyorlar. Yandaş medya da zaten dün kadınları bir sempozyum üzerinden hedef gösterdi. Belli ki seçim öncesi yine kadın mücadelesini kriminalize etmeye çalışacaklar ” dedi.

Kadınların kötü koşullarda tutulduğunu da belirten Avukat Leyla Kaya, nezarethanelerin çok dolu olduğunu, verilen yemeklerin kötü olduğunu ve hiçbir şekilde hijyenik bir ortamda tutulmadıklarını anlattı.