Avukatlardan CPT’ye başvuru: Acil ziyaret edin!

Asrın Hukuk Bürosu, Kürta Halk Önderi Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklar için İşkenceyi Önleme Komitesi’ne başvuruda bulunarak İmralı’ya “acil ziyaret” talep etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'tan 17 aydır haber alınamıyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Asrın Hukuk Bürosu avukatları Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) başvurdu.

Başvuruda, mutlak iletişimsizlik anlamına gelen ve her türlü ihlal riskini barındıran “incommunicado” koşullarının devam ettiği vurgulandı.

İmralı'da işkence yasağının sistematik bir şekilde ihlal edildiğini belirten avukatlar, 2022 Nisan-Ağustos ayları arasındaki tarihi kapsayan gelişmelere dair CPT’ye bilgilendirmede bulundu.

 5 AYDA 61 BAŞVURU REDDEDİLDİ

Başvuruda, 1 Nisan ile 31 Ağustos 2022 tarihleri arasındaki dönemde, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne 40 avukat görüşü ve 21 aile görüşü yapıldığı ve tümünün engellendiği kaydedildi.

775 AVUKATIN BAŞVURUSU YANITSIZ BIRAKILDI

İmralı’daki tutsakların avukatları ile görüştürülmemeleri ve öznel tutulma koşullarının işkence yasağına aykırı olması sebebiyle 775 avukatın 10 Haziran 2022 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi İdaresine başvurduğu belirtildi. Bu başvurunun da yanıtsız kaldığı vurgulandı.

Bayram görüşleri ve telefon görüşmelerinin de engellendiğine dikkat çekilen başvuruda ayrıca müvekkillere mart ve ağustos aylarında gönderilen mektupların akıbetinin de bilinmediği ifade edildi.

Avukatlar yeni görüş yasakları ve disiplin cezaları hakkında da bilgi verdi. Asrın Hukuk Bürosu, 12 Ekim 2021 tarihinde verilen 6 aylık avukat yasağı süresinin 22 Nisan 2022 tarihinde bitmiş olmasına rağmen hemen akabinde başvuru yapıldığını ancak yanıtsız bırakıldığını belirtti.

Bununla birlikte avukat yasak süresinin bitiminden önce Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği tarafından 13 Nisan 2022 tarihinde yeni bir 6 aylık avukat yasağı kararının verildiğinin ortaya çıktığı kaydedildi. Avukatlar, bu kararı da ancak infaz hakimliğine yapılan başvuru sonrasında öğrenebildiklerine işaret etti.

HAKİMLİKÇE GİZLENEN DİSİPLİN CEZALARI

Avukatlar, İmralı Disiplin Kurulu tarafından verilen 3 Şubat 2022 tarihli disiplin cezasının Haziran ayında bitmesine rağmen savcılığa yapılan başvuruların reddedilmesi üzerine Bursa 1. İnfaz Hakimliği’ne görüş başvurusu yaptıklarını ve bu başvurunun da reddedildiğini kaydetti.

"Disiplin cezasının halen sürdüğü" iddiasının bu ret kararına gerekçe olarak gösterildiğini ifade eden avukatlar, sözkonusu disiplin cezasının 22 Mayıs 2022 tarihinde son bulduğunun hatırlattı. Başvuruda, İmralı Disiplin Kurulu tarafından 31 Mayıs 2022 tarihinde yeni bir 3 aylık aile ziyaret yasağı disiplin cezasının verildiğinin öğrenildiği belirtildi.  

Asrın Hukuk Bürosu, yeni disiplin cezasının hakimlikçe gizlendiği tepkisinde bulunarak, müvekkillerin avukat yardımından ve hukuki korumadan mahrum bırakıldığını ve böylece suç işlendiğini vurguladı.

Başvuruda, Abdullah Öcalan ve diğer tutuksakların dış dünya ile temaslarını sağlayacak mekanizmaların bir bütün olarak, aynı anda ve kesintisiz bir şekilde engellendiği, hukuki her türlü korumadan yoksun bırakıldıkları dile getirildi.

Avukatlar, CPT’den İmralı Cezaevi’ni derhal ziyaret etmesi isterken, haber alamama halinin telafisi imkansız zararlara yol açmadan sonlandırılmasının Komite’nin en temel görevi olduğunu belirtti.

Başvuruda talepler şöyle sıralandı:  

“* Komite’nizin ACİL bir şekilde İmralı Adasına DE FACTO ziyaret gerçekleştirmesi,

* Avukat ziyaretlerinin derhal gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması ile hukuka aykırı mahkeme kararları ile engellenmesine son verilmesinin sağlanması,

* Aile ve vasi ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması ile hukuka aykırı disiplin cezaları ile engellenmesine son verilmesinin sağlanması,

* Ziyaret haklarının tesis edilmesine paralel bir şekilde rutin telefon haklarının yerine getirilmesi,

* Mektup ve faks gibi iletişim araçları önündeki tüm engellere son verilmesinin sağlanması,

* Gazete, dergi ve kitaplar ile ilgili fiili veya hukuka aykırı uygulamaların son bulmasının sağlanması,

* İşkence, insanlık dışı ve kötü muamele koşulları ile incommunicado halini ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbirin alınması ve Sözleşme 10/2. Maddesinde düzenlenen prosedürlerin işletilmesi ivedilikle talep olunur.”