AYBYK: HDP'li belediyelere kayyum atanması uluslararası hukuka aykırı

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, HDP'li belediyelerin gasp edilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladı.

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinde (AYBYK) bugün kabul edilen kararda, AKP iktidarının HDP'li belediye eşbaşkanlarının görevlerini gasp edip kayyum atamasının ve eşbaşkanları tutuklamasının uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi.

HDP'nin aktardığı kararın ilgili kısmında şu ifadeler yer aldı:

"Son olarak, seçim sonrası dönemde, Türkiye'deki muhalefet adayları, seçimleri kazandıktan sonra görevlerini yerine getirme konusunda tehditlerle veya temel birtakım zorlukların fiilen önlerine çıkarılmasıyla karşı karşıya kaldılar.
Ülkenin güneydoğusundaki elliden fazla yerde (çoğunlukla muhalefet partisi HDP'den) düzinelerce yerel seçilmiş belediye başkanı ve meclis üyesinin, seçimlerin ardından terör bağlantılı suçlamalar nedeniyle tutuklu yargılandığı ve yerlerine seçimlerde ikinci gelen iktidar partisinden adayların veya vali ve kaymakam gibi merkezi yetkililerin kayyum olarak atandığı Türkiye'de 2019 yerel seçimlerinden sonra daha da vahim bir durum meydana geldi. Bu durum, Kongre, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve bu uygulamanın uluslararası hukuku ihlal ettiğine karar veren Venedik Komisyonu tarafından birçok kez şiddetle eleştirildi.

Kongre Türk yetkilileri, mevcut terörle mücadele mevzuatındaki terörizm tanımının kapsamının daraltılarak insan haklarına ve demokrasi değerlerine saygıyı sağlayacak şekilde değiştirmeye davet ediyor.

Kongre Türk yetkilileri ayrıca, seçimlere katılmaları kabul edilen ve seçimleri kazanan adayların görevlerini yerine getirme haklarından etkin bir şekilde yararlanabilmelerini sağlamaya davet ediyor."