'Özerk Yönetim Şengal’in iradesi olarak tanınmalı'

Bağdat'ta düzenlenen konferansta yapılan konuşmalarda, "Irak hükümeti bir an önce bu insanlık suçunu soykırım olarak tanımalıdır. Aynı zamanda Şengal Özerk Yönetimi de Şengal’in iradesi olarak tanınmalı ve ele alınmalıdır” denildi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta 3 Ağustos Şengal soykırımının 9’uncu yıl dönümü vesilesiyle Şengal Özerk Yönetim’i öncülüğünde ‘Öz Yönetim Irak’taki bileşenlerin yaşam garantisidir’ şiarıyla bir konferans gerçekleştirildi.

Xezal Reşo tarafından yapılan açılış konuşmasında, “Bugüne kadar dünyanın 13 ülkesi Şengal katliamını soykırım olarak kabul etti. Bu nedenle Irak hükümeti de bir an önce bu insanlık suçunu soykırım olarak tanımalıdır. Aynı zamanda Şengal Özerk Yönetimi de Şengal’in iradesi olarak tanınmalı ve ele alınmalıdır” denildi.

Şengal Halk Meclisi adına konuşan Nayif Şemo ise; “Êzidilere yönelik bu ferman yeni gelişen bir süreç değil. Osmanlı döneminde İslam adı altında başlatılan bu süreç günümüze kadar devam etmiştir. Ferman döneminde Irak hükümeti ile KDP güçleri Êzidileri DAİŞ gibi vahşi çetelerin karşısında yalnız bırakıp kaçtı. Bu nedenle kendimizi koruyabilmek ve bu tarz saldırılarla tekrar karşı karşıya kalmamak için Özyönetim sistemimizin olmasını istiyoruz” diye belirtti.

Şengal Şehit Aileleri adına konuşan Hemed Beşer şunları dile getirdi:

“Êzidilere yönelik katliam gerçekleştiren DAİŞ çetelerinin cezalandırılması için hala uluslararası bir mahkeme kurulmadı. Irak hükümetinin yetkilileri Şengal’i yalnız bırakarak Êzidileri DAİŞ’e teslim etti. Bu konuda da şimdiye kadar herhangi bir soruşturma başlatılmadı. Bu nedenle DAİŞ çetelerinin cezalandırılması için bir an önce uluslararası bir mahkemenin kurulmasını ve Êzidileri savunmasız bırakanlar hakkında soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.”

Şengalli kadınlar adına konuşma yapan Dayê Şemo da, “Böyle kara bir günde Êzidi çocukları katledildi. Aradan 9 yıl geçti ancak Irak, Êzidi kadınların köle olarak görüldüğü bu katliamı hala soykırım olarak tanımadı. Bizler Êzidi kadınlar olarak hakkımızı talep ediyor, bu soykırımlara derhal son verilmesini istiyoruz."