Bakırhan: 3. Yol ile daha güçlü olacağız, faşizmi engelleyeceğiz

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "3. Yol siyasetimizle daha güçlü bir mücadeleye koyulacağız. Sol-sosyalist güçler, Kürtler, emekçiler faşizmi engelleyecektir" dedi.

DEM Parti eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, SYKP'nin 5'inci Olağan Kongresine katıldı.

Bakırhan, kongredeki konuşmasında, "Hiçbir dönem görmediğimiz kadar büyük bir adaletsizlikle, yoksullukla ve savaşlarla karşı karşıyayız. Hiçbir dönemde dünyanın üçte biri mülteci konumuna düşmemişti. Bugün dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğu bir gözü çantasında, çocuklarının ellerini tutarak her an başka ülkeye sığınma düşüncesiyle yaşıyor" dedi.

İŞGAL SALDIRILARI

"Türkiye Ortadoğu’da oyun kurucu rolünü kaybetti" vurgusunda bulunan Bakırhan, şunları söyledi:

"Suriye’de, Rojava'da yaşanan savaşları, çatışmaları, yıkımı ve vekalet savaşını her birlikte izledik. Rojava’da da yine benzer politikalar hayata geçirilmeye çalışılıyor. Ama Rojava’daki Kürtler, devrimciler ve sosyalistler o çölde bir vaha olarak, mücadeleleriyle kendilerini ortaya koyarak ve 'Jin jiyan azadî' sloganlarıyla dünya kadın mücadelesi ve devrim mücadelesi için büyük bir örnek ortaya koydular. Rojava ile dayanışanları, orada yaşamını yitirenleri saygıyla ve minnetle anıyorum.

Dünya savaşlarla ve çatışmalarla dolu, dünyada ciddi bir kaos var ve bu kaostan çıkmanın yol ve yöntemleri araştırılıyor. Devrimciler, Kürtler, sosyalistler bu kaostan çıkışın nasıl olacağını tartışıyor, bunun mücadelesini veriyor. Türkiye’nin Kürtlere karşı savaşı da Ortadoğu’da yaşananlardan bağımsız değildir. Türkiye, Kürt meselesini çözemediği için oyun kurucu rolünü kaybetti. Özgürlüklerden ve demokrasiden uzaklaştığı için bu rolü kaybetti. Aksine rolü Türkiye’deki milliyetçiliğin, ırkçılığın, Alevi düşmanlığının, Kürt düşmanlığının, kadın düşmanlığının giderek ivmelenmesine sebebiyet veriyor.

3. YOL SİYASETİ

Türkiye’de ciddi bir sağ popülizm ve milliyetçilik gelişiyor, büyüyor. Biz devrimciler, dünyadaki adaletsizliklerin ve Ortadoğu’daki çatışmaların son bulması için mücadele ediyoruz. Bir taraftan da Türkiye’de gelişen bu ırkçı ve milliyetçi dalganın son bulması için mücadelemize büyük bir özveriyle devam ediyoruz. 3. Yol siyasetimizle daha güçlü bir mücadeleye koyulacağız.
Sol-sosyalist güçler, Kürtler, emekçiler faşizmi engelleyecektir.

YEREL SEÇİMLER

DEM Parti olarak Türkiye’de kent uzlaşısı çerçevesinde yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde demokratlarla, emekçilerle, faşizan ve milliyetçi olmayan dostlarımızla seçim çalışmaları yürütülüyor. Toptancı bir yaklaşımımız yok, toptancı bir yaklaşıma sahip değiliz. Kimi kentlerde demokrat devrimci halklarımıza hizmet edecek emekçi dostu adaylarla birlikte bir uzlaşı sağlanabilir. Ancak bu Türkiye’nin tamamında AKP karşısında muhalefetin adaylarını desteklemek anlamına gelmiyor. İlkelerimiz bellidir; kadın ve Kürt düşmanı olmayacak, rantçı olmayacak ve toplumcu belediyeciliği uygulayacak. Halklarımızın ve haklarımızın temsilinde açık olacak. Birlikte toplumcu ve şeffaf yerel yönetim anlayışı uygulayacak. Tabii ki yerellerde iş birliği yapılacak. Siz de kabul edersiniz ki Türkiye’deki profilde parmakları geçmeyecek sayıda adayları olduğunu biliyorsunuz. Onlara benzemek zorunda değiliz. Biz emekçilerin, ezilenlerin, temsil edilmeyenlerin, ötekileştirilenlerin tarafıyız. Biz tarafı olduğumuz kesimlerle birlikte dünden bugüne kararlı bir mücadelede yürüyerek, yerel seçimleri ezilen ve yok sayılan büyük çoğunlukla karşılayacağız.
Toplumcu bir mücadele anlayışıyla faşizmi geriletebiliriz."