Barış Nöbeti’nde infazları yakılan tutsaklara dikkat çekildi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, bu ayki Barış Nöbeti eyleminde infazları yakılan tutsakların durumuna dikkat çekerek, keyfi ve hukuksuz uygulamalara son verilmesini istedi.

İHD Ankara Şubesi, her ayın ilk cuma günü Barış Nöbeti eylemi gerçekleştiriyor.

İHD Ankara Şubesi’nde tutulan bu ayki nöbette, “Hukuksuz ve keyfi infaz yakmalara son verilsin” pankartı açıldı.

Nöbetin başlamasından önce bir konuşma yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, İdare ve Gözlem Kurulu kararları ile tahliyesi engellenen çok sayıda tutsağın kendilerine başvurduğunu belirtti.

Tahliyesi ertelenen tutsaklar arasında sağlık durumu ağır olan hasta tutsakların olduğunu da belirten Çevirmen, İdari ve Gözlem Kurulu uygulamasının devreye konulduğu günden bu yana en az 271 tutsağın tahliyesinin engellendiğini kaydetti.

Çoğu tutsağın tahliyesinin 6’şar ay ve 3’er aylık periyotlarla engellendiğini ifade eden Çevirmen, tutsakların iyi halli olup olmadığına dair karar verirken, soyut ve subjektif yorumlar yapıldığı tepkisinde bulundu.

Çevirmen, “Mahpusların tahliyelerinin engellenmesi, umut hakkını ortadan kaldırmakta ve hem mahpusları hem de ailelerini olumsuz etkilemektedir. İnsan Hakları Derneği olarak mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının iptal edilmesini, tahliye tarihleri gelenlerin bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz” dedi.